torstai 24. lokakuuta 2013

LINJASTOLOUNAS & LIHATON LOKAKUU



Kun on kyse opetuskeittiöstä (ja ryhmä rämästä), toetutuu "lihaton lokakuu" ainoastaan ajatuksena... Ja harjoitusten muodossa. Lounasruokien valmistusjakso huipentui oikean lounasravintolan keittiössä toteutuneeseen "työvuoroon". Kukin sai oman vastuutehtävän; leivonta, jälkiruokien valmistus, pääruoat, salaatit, energialisukkeet, kasvisruoka, tiski, asiakaspalvelu... ja ihan ammattilaisten ottein tarjoilimme puolelta päivin linjastolta annosteltavan lounaan asiakkaillemme; maahanmuuttaja-kokkiryhmälle. Ryhmä rämä pysyi aikataulussa, ruoka sai kehuja ja tiimityöskentely sujui isossakin keittiössä. Lounasruoista kokonaisuutena jäi oikein hyvä jälkimaku!




LIHATTOMAN LOKAKUUN SUOSIKKIEN KÄRKIKOLMIKKO:

JUURES-JUUSTOPIHVIT
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
2 dl porkkanaraastetta
1 dl lanttu-tai selleriraastetta
1 dl palsternakkaraastetta
1 dl sipuli- tai purjosipulisilppua
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl valkosopulista yrttiseosta
1/2 dl punaleimaemmental raastetta (tai puolet kypsytettyä vuohenjuustoa ja puolet emmentalia)

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää joukkoon maito ja korppujauhot. Anna seoksen turvota sen aikaa kun raastat juurekset. Lisää seokseen raasteet ja sipulisilppu, mausta suolalla ja yrttiseoksella.

Sekoita viimeiseksi joukkoon vehnäjauhot ja juurstoraaste. Paista massasta ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuita pihvejä.


PINAATTI-PORKKANARULLA
125 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1-2 kpl ruukkupinaattia tai 2 dl (150g) hienonnettua pinaattia
3 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g (2 dl) juustoraastetta
(1 rkl seesaminsiemeniä)

täyte:
n. 1/2 kg (5 kpl) porkkanoita
1 palsternakka
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 rasia (200g) sulatejuustoa tai 2 prk tuorejuustoa
1-2 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa (tai 1 tl kuivattua)
n. 1/2 dl silputtua persiljaa
10 viherpippuria hienonnettuna
suolaa

Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita puoli minuuttia (kunnes seos on tahnamaisen paksua). Lisää maito koko ajan sekoittaen ja jatka sekoittamista kunnes seos kiehahtaa ja silenee.

Sekoita jouklkoon veitsellä hienonnetut ruukkupinaatit varsineen, niitä ei tarvitse esikiehauttaa. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon munat yksitellenn hyvin vatkaten sekä suola ja leivinjauhe. Levitä taikina kevyesti rasvatulle leivinpaperille uunipellille. Ripottele pinnalle juustoraaste ja halutessasi seesaminsiemenet. Paista rullaa 225℃ uunissa alaritiläsasolla noin 20 minuuttia. Anna rullan jäähtyä uunista ottamisen jälkeen noin 10 minuuttia ja kumoa se voipaperin päälle.

Raaste porkkanat ja palsternakka hienolla terällä. Silppua sipuli. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä kattilassa sekoittaen 10-15 minuuttia. Purista joukkoon valkosipulin kynnet. Lisää sulatejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta seos basilika- ja persiljasilpulla  sekä hienonnetulla viherpippurilla ja suolalla.

Levitä seos levylle ja kääri rullaksi kääretortun tapaan. Rullan voi tehdä aikaisemmin ja lämmittää ennen tarjoilua. Sen voi myös pakastaa. Pinaatti-porkkanarulla maustuu myös kylmänä.


UUNIJUUREKSET
200 g kuorittua lanttua
200 g kuorittua porkkanaa
100 g kuorittua punasipulia
200 g kuorittua punajuurta
ruokaöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
hunajaa
rosmariinia

Huuhtele ja lohko kasvikset. Sekoita ruokaöljyyn mausteet ja hunaja. Levitä juurekset uunivuokaan, kaada öljy-maustesos päälle, sekoita. Kypsennä uunissa.





perjantai 11. lokakuuta 2013

"HELPOTUKSEN HYMY"

apina⤴    &    masterchef⤴
Kokin naamasta voi lukea vähintään yhtä paljon kuin lautaselle rakennetusta annoksesta.
Saanko esitellä; "kokkikokelaan ohi on-tyylinen helpotuksen hymy". Se on ihan jotain muuta kuin hermostunut hihittely-hymy, myötätuntoinen sääli-hymy tai nauruhermoja kutkuttava spontaani röhähdys-hymy.

Viikkojen jännitys on nyt ohi kun jokainen (=masterchef) pääsi vuorollaan toteuttamaan omasuunnitteleman lounasmenún kuvitteellisen liike-ideansa mukaisesti, itse tilaamistaan raaka-aineista,  sattumanvaraisesti valitun avustajan (=apinan) kanssa.

Mr Masterchef⤴

masterchef ⤴  &   apina⤴
Lounassetissä tavoite ei olekaan näyttävyys, vaan oikea annoskoko, lämpötila ja ravintosisältö. Ja tietysti herkullinen maku, ilman "sokerilla, suolalla ja rasvalla läträämistä".

Mrs Masterchef⤴
Minun kuvitteellinen ravintolani sijaitsee lähellä lentokenttää, japanilaisten transitmatkustajien reitillä, luonnonkauniissa maisemassa, pienessä puutalossa. Mummonmökin näköinen lounasravintola on sisustettu suomalaisella ajattomalla designilla ja sen lounaslista koostuu skandinavisista klassikkoruoista. Perinteiset reseptit on muokattu Euroopan tourneelta palaavien mielikuvitusmatkustajien koti-ikävää lievittämään; japanilasen maun mukaisiksi, kuten; "Yrtti-feta-bulgursalaattia, wasabiperunamuusia, teriyakilla ja sesamilla maustettua lohta, kaura-omenapaistosta ja vanhanajan vaniljakastiketta".

Asiakkaat saavat tupakeittiössä seurata annosten valmistumista ja mukaansa japaniksi käännetyn reseptin. Lisäksi paluulennolle on mahdollista ostaa vitriinistä valmiiksi pakattuja bento-boxeja (=sieviä matkalounaita kertakäyttöpuikkoineen). Kesäisin voi vuokrata eri värisiä Jopo-pyöriä sekä sadevaatteita, ja talvisin toppahaalareita ja murtomaasuksia. Ympärivuotisesti voi myös tilauksesta ostaa valmiin piknikkorin puusta valmistettuine kertakäyttöhaarukoineen ja poltettavine lautasineen. Kävelymatkan päässä sijaitseva laavu on myös ravintola-asiakkaiden käytössä.

Kuvitteellisen "mummonmökki ravintolani" liikeidea kollaasina.


Mutta nyt tämä kuvitteellinen lounasravintola laittaa lapun luukulle ja henkilökunta lähtee ulos piknikille. Samalla realismissa rämpivä ryhmä rämä siirtyy yhdistetylle etäopiskelu-syyslomajaksolle.
Hymy on, arvatenkin, aika herkässä! ☀ista syyslomaa kaikille !

The Apina⤴    &     masterchef⤴

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

"ULKOISTETTUA OPISKELUA"


Jos koko luokka on oikein ahkera, saattaa saada opetusohjelmaan kuulumattoman bonuspäivän ja päästä tutustumaan metsän aarteisiin. Jos sen lisäksi sattuu opiskelemaan Omniassa ja ajoitus osuu kohdalleen, voi saada vielä lounaskutsunkin ja pääsee syömään ulos. Ei metaforamaisesti, vaan kirjaimellisesti.

Koulun pihamaalle kenttäkeittiön pystyttänyt toinen kokkiluokka kutsui meidät metsäretkemme päätteeksi vieraikseen. Kouluruoka oli: hiilloksella kypsytettyä lohta, nyytissä muhineita koskenlaskija-kasviksia ja omena-kaurapaistosta.  Kuin räätälöity hengähdystauko, tervetullut tuore tuulahdus, tuhdin teoriajakson keskellä.


Sienimetsän kallisarvoisimmat tuliaiset olivat mustat torvisienet ja suppilovahverot. Ja villiyrttitietous oli päivän arvokkain oppi. Niin, eikä pihapiknik olisi voinut maistua herkullisemmalta metsäkeikan jälkeen!

SUOLAHEINÄ saa kirpeähkön makunsa oksaalihapon suolasta. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan. Suolaheinästä saa maukkaan keiton, pestokastikkeen tai vaikkapa perunasoseen yrttimausteen .
MAITOHORSMAN nuoret lehdettömät versot sopivat salaatteihin tai käytettäväksi parsan tavoin. Nuoret lehdet maistuvat myös salaattien seassa ja niitä voi kuivata teeksi.
VOIKUKAN pienet pyöreäreunaiset LEHDET sopivat salaatteihin (mutta sahalaitaiset teräväkärkiset lehdet ovat kitkeriä).
SIANKÄRSÄMÖn nuoret lehdet sopivat pataruokien mausteeksi, kastikkeisiin, keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin. Kun siankärsämön kiehauttaa ja hienontaa, voi sitä käyttää pinaatin tavoin.
NOKKOSEN LEHDISTÄ voi tehdä keittoa ja lettuja, ja muitakin ruokia pinaatin tapaan. Nokkonen sisältää rautaa, kalsiumia ja enemmän C-vitamiinia kuin pinaatti.  
KÄENKAALI = KETUNLEIPÄ sisältää oksaalihappoa sekä C-vitamiinia, ja se sopii raikkaan makunsa ansiosta salaattiyrtiksi ja pestokastikkeeseen basilikan tilalle.

"Muurikkaomput"


"Lounas pihamaalla: lohta ja kasvisnyyttejä"
        
"Näistä metsän aarteista kaikki muut, paitsi ylimpänä komeileva kärpässieni, ovat pannulle kelpaavia herkkuja...tosin alavasemman keltaisen pesusienen näköinen; kurttusieni, on niin harvinainen, ettei sen poimimista suositella"