perjantai 30. elokuuta 2013

VÄKI VÄHENEE - RYHMÄ REDUSOITUU

    [Salaattilounas veti tavallisesti puhetta pulppuavan ryhmä-rämän aika hiljaiseksi...]

Uusi lukukausi on tuonut mukanaan uudenlaisia haasteita. Opetusohjelmassa alkoi  peruslaskutoimitusten mieleenpalautus; jako, kerto, vähennys, prosentti, pyöristämiset...huh huh, matematiikka ei ole koskaan kuulunut vahvuuksiini...kuinka elävästi kouluajat tulivatkaan mieleen.

Paljonko 16,28% on 420€:sta? Paljonko on ravintolan kuukausimyynti, jos ruokamyynti on 8760€ ja se on 44% myynnistä? 680g:n purkki punajuuria maksoi 2,82€. Minkä kokoinen purkki olisi maksanut 4,20€? Paljonko saat punaviiniä 3,75€:lla jos 0,75 l maksaa 17.65€? Kuinka monta annosta saadaan jälkiruokaa 1,3 kg:sta, jos 2,85 kg:sta saadaan 24 annosta? Päivän laskuharjoitusten jälkeen posket punottivat kuin keitetyt ravut, aivot olivat kuin perunamuusia, ja 1+1=? tuntui jo ylitsepääsemättömältä tehtävältä.


Oman rajallisuuden hyväksyminen ei ole kovinkaan mieltäylentävää, ja sama tunnetila jatkui kannattavuuslaskelmien kanssa. Mieliimme muistutettiin, kuinka raha on keittiötyössäkin avainasemassa, ja kokin tehtävä on omalta osaltaan takoa työnantajan rahasampoa. Se kova, kylmä, materialistinen maailma, missä raha ratkaisee, marssi nyt pehmeiden arvojen turvapaikkaan; keittiöön. Laskentaopin realismi on puhkaisemaisillaan ajatusten keittiö-onnela-illuusiokuplaa.


Samaan syssyyn lounasruokien valmistusosiossa lasketaan lisää; kaloreita, vitamiineja, hävikkiä, katetta...ja keskitytään täsmämittoihin, annoskokoihin ja aikatauluihin. Niin, ja kurssi alkoi "pistareilla", kirjallisella tasokokeella!


Kaiken lisäksi kylmäkköhenkinen salaattipäivä poikkesi totutusta keittiöpäivästä, ja sai, varsinkin poikien, ilmeet vakaviksi. Väki väheni päivä päivältä; tällaisessa uudessa liemessä keittäminen redusoi ryhmä-rämän tiiviiksi, 12 oppilaan ydinjoukkueeksi.[Suurpiirteisesti fileoidun lohen roippeista saa kaavittua vielä kätevästi lusikalla vaikkapa cheviche-, tai kalakeittoainekset.]


[20 kg:n lohitilaus (todellisuudessa tukku oli pyöristänyt yläkanttiin ja alkupaino oli hieman yli 20kg) on fileoituna: 10,428g nahallisia fileitä (52,14%) + 1586g lusikalla kaavittuja jämäpaloja (7,93%) + 8871g ruotoja, pyrstöjä ja päitä (44,355%)]


3 kommenttia:

 1. Heips vaan! Noin reipas ihminen selviää mistä laskutehtävistä tahansa, eikä koulu ole tarkoitettukaan hauskanpitopaikaksi. Sinulla on asenne kohdallaan. Onnea valitsemallasi tiellä!
  K.H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kiitos kannustuksesta K.H. nyt vasta huomasin kommenttisi! Mutta yhtä kannustavalta tuo nytkin kuulostaa, tippa linssissä sitä lueskelen...KIITOS ! ! !

   Poista
 2. anna hildan tyttärentytär on siis minä = kotikokista ammattilaiseksi :)

  VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !