sunnuntai 19. tammikuuta 2014

KASVISRUOKAA JA KOKKIKOULUA


Täällähän se aika vasta huimaa vauhtia vipeltää. Toinen TOP-viikko on nyt purkitettu, entistäkin värikkäämpi ja tapahtumarikkaampi. Heti maanantai oli muutosta täynnä; kapellimestari Marjon johdattamana Janica nousi pääkokiksi, Ana-Maria teki salaatit ja minä muutuin kasviskokiksi. Diettikeittiö oli osoitteeni koko viikon; kasvisruoan lisäksi valmistui munattomia, maidottomia, gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja.


Tällä viikolla alkoi myös lasten kokkikerho, mistä minä sain apuohjaajan mieluisan pestin. Energiset lapset olivat intoa täynnä. Nuoriso silminnähden nautti kokkauksesta ja reippaat minikokit saivatkin  kahdessa tunnissa aikaiseksi ison kasan pinaattilettuja, currykastiketta riisille, salaatin ja kerroskiisseliä.

LAPSELLISEN HELPPO JA HERKULLINEN CURRYKASTIKE
1 sipuli pilkottuna
2 omenaa pilkoittuina
2 tl currya
1/2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1/2 l maitoa
3 rkl maizenaa
1/2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
auringonkukkaöljyä

Kuullota sipulit ja omenat hetken aikaa. Lisää curry ja kuullotta vielä hetki. Lisää vesi ja kesvisliemikuutio. Anna kiehahtaa ja lisää sitten maito. Sekoita maizena pieneen vesitilkkaan, kaada kastikkeen sekaan. Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia, lisää kerma ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. (Jos haluat currykanaa, lisää paistetut ja suolalla ja pippurilla maustetut kananpalat kastikkeen sekaan, anna hautua hetki ennen tarjoamista.) Tarjoa höyrytetyn riisin kanssa.


Viikko huipentui TAPAS päivään. Koulua oli poikkeuksellisesti lauantainakin, ja keittiön väki hemmotteli oppilaita sekä opettajia tavallisuudesta poikkeavalla lounaalla. Kouluruoasta ja gourmesta harvoin pääsee kirjoittamaan samassa lauseessa, mutta tämä kuuluu kyllä ehdottomasti kouluruokien gourmet-osastolle: papas arrugadas (kurttuperunat), salsa de mojo (pikantti maustekastike perunoille), tortilla española (espanjalainen perunamunakas), coca de Mallorquina (mallorcalainen paprikaleipä), albondigas (lihapullia), cazpacho (kylmä keitto), berenjas fritas con miel de caña (friteerattuja munakoisoja ja ruokosokerisiirappia), huevos rellenos (tonnikalatäytteisiä kananmunia), champinones escabeche (marinoituja herkkusieniä) ja monenmoisia ruokaisia salaatteja.

MALLORCALAINEN LEIPÄ
Tästä ohjeesta tulee pellillinen focacciatyylistä leipää (minä vaivasin tapaspöytään 20 kertaisen taikinan!!!!!)
pohja:
1 dl kylmää vettä
0,3 dl rypsiöljyä
13 g hiivaa
1.5 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
täyte:
3 sipulia
2  paprikaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
(valkosipulin kynsi)

Mittaa kulhoon kylmä vesi ja öljy, murenna joukkoon hiiva ja lisää suola. Sekoita tasaiseksi ja vaivaa sekaan jauhot, jatka kunnes saat sopivan sitkon. Kuori sipulit ja poista paprikoista kannat ja siemenet. Leikkaa täyteainekset pieniksi paloiksi, taputtele kohonnut taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Purista valkosipuli öljyn sekaan, lisää suola ja voitele leivän pinta mausteöljyllä. Levitä vihannekset päälle ja paista 200℃ uunissa noin 20 minuuttia.

FRITEERATUT MUNAKOISOVIIPALEET

friteeraustaikina:
n. 5 fl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2-3 kananmunaa
puoli tölkkiä olutta (tai pari dl maitoa ja/tai vettä)
loraus öljyä

Laita vehnäjauhot ja suola kuloon ja tee jauhojen keskelle syvennys, johon lisäät kananmunat. Lisää neste vatkaten taikinaan. Lisää valmiiseen taikinaan loraus öljyä. Jos käytät nesteenä maitoa tai vettä, lisää jauhoihin 1 tl leivinjauhetta.

leikkaa munakoiso hyvin ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet laikkuulaudalle tai lautasille ja sirottele niiden päälle suolaa. Anna suolan vaikutta n. 5 min. kunnes munakoisot itkevät. Kuivaa viipaleet ja pyöräytä friteeraustaikinassa. Taikina saa mielellään olla melko löysää. Uppopaista viipaleet kuumassa öljyssä ja tarjoa ruokasiirapin (miel de caña) kera.

KANARIAN KURTTUPERUNAT JA MOJO- KASTIKE

n. 500 g pieniä (uusia) perunoita
1 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
kastike:
2 valkosipulin kynttä
1 tl kuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 dl öliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl kuumaa vettä

Laita perunat yhteen kerrokseen uunivuokaan. Valuta perunoiden päälle tasaisesti öljy ja ripota suola niiden päälle. Kypsennä perunoita 200℃ uunissa noin puoli tuntia. Ravista vuokaa kypsennyksen aikana pari kertaa. Laita valkosipuli, kumina ja paprika tehosekoittimeen. Anna koneen käydä 1 minuutti, lisää koneen käydessä öljy hitaasti ohuena nauhana, lisää lopuksi viinietikka ja kuuma vesi ja sekoita edelleen 1 minuutti. Tarjoa peruna kuumina kastikkeen kanssa.

ESPANJALAINEN PERUNAMUNAKAS

4-5 perunaa
6 munaa
1 dl öliiviöljyä
1 iso sipuli
suolaa

Kuori peruna ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna öljy pannulla, lisää sipulit ja perunat, sipottele päälle suolaa ja sekoita silloin tällöin. Perunoista ja sipulista pitää tulla kypsiä, mutteivat ne saa ruskistua. Vatkaa munat ja lisää niihin ripaus suolaa. Valuta pannulta liika öljy pois ja lisää munaseos. Käännä tortilla lautasen avulla ja paista toinenkin puoli. (Ammattikeittiössä tämä tehdään pannun sijasta uunissa;  muista laittaa voidellun pakin pohjalle leivinpaperi!!!)


MARINOIDUT HERKKUSIENET

2 rkl öliiviöljyä
1 pieni silputtu sipuli
2 silputtua valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattisosetta
1/2 dl sherryä
1/2 dl vettä
2 mausteneilikkaa
250 g pieniä herkkusieniä puhdistettuina
suolaa
mustapippuria
persiljasilppua

Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää tomaattisose, sherry ja vesi sekä mausteet. Anna hautua kannen alla noin 45 min. Lisää sienet ja anna kiehua hiljalleen vielä 5 min. Anna jäähtyä kannen alla, koristele persiljasilpulla.

"kouluruokaviikko"

Viikon kielikylpy-sanasaldo: RALLADOR=raastin, TIRITA=laastari, FREGONA=moppi, BONIATO=bataatti, COPOS=hiutaleet, RUIDO DE LLUVIA=sateen ropina.

Kaupungilla toimittelin asioita yhtenä päivänä ja ostin kirjakaupasta kirjekuoria ja kortteja. Osaan tarvitsin postimerkit, mutten kaikkiin. Selvitin kirjakauppiaalle "sujuvalla" espanjalla: "näihin ottaisin postimerkit, CIELOt, mutta näihin toisiin ei cieloa". Ajattelin vielä mielessäni, että eihän tämä nyt niin vaikeaa olekaan, yllättävän hyvin osasin näinkin monimutkaisen asian...heheh, tajusin vasta kaupan ulkopuolella, että olin sössötänyt kirjakaupan ruovalle; etten halua kaikkiin ostoksiini taivasta! CIELO=taivas, SELLO=postimerkki.

"Sadepäivän eleganssia À la Chef-Marjo"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !