sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

POSTIKORTTI SLUMMISTA


En, en pysty millään pysymään keittiöstä pois lomallakaan.
Sain mielestäni aika hyvän tekosyyn jatkaa työssäoppimista (tai lomallaoppimistahan tämä oikeastaan on) kun pääsin tänään ruova Saiyuud Diwongin, POOn oppitytöksi.

Kaikki alkoi viisi vuotta sitten, yhden naisen myyntikojusta, sinnikkäästä englanninkielen opiskelusta ja   unelmien toteuttamisurakasta. Nyt Poolla oma kokkikoulu, 9 naapuria työllistävä catering yritys ja slumminuoria työllistävä kahvila. Niin, ja australialaisten ystävien avulla toteutettiin vielä   englanninkielinen esikoiskirjakin. Kirjaa myytiin jo ensimmäisten 18 kuukauden aikana ällistyttävät 11 000 kappaletta, nyt on otettu toinen painos ja ruova kilpailee maailmalla samoista lukijoista julkkiskokki Jamie Oliverin kanssa!

Tämän menestystarinan kotikaupunki on BANGKOK, ja kaupunginosa 100 000 asukkaan Klong Toey- slummi. Khun Poo on energiapommi, puuhanainen ja onnistumisen inkarnaatio. Hyvistä ideoista hyötyy koko yhteisö, ja ehkä juuri siksi slummivierailusta, kokkikoulutuksesta ja hyväntekeväisyydestä tulee erityisen hyvä mieli.


Torikierroksella herätellään aistit. Elämää kuhisevan värikkään torin pienimmätkin kujat ja erikoisimmatkin myyntituotteet ovat Poolle tuttuja. Kokkikoulun opettajalta löytyy omakohtaisia tarinoita muurahaisen munista, buffalon nahasta, kanan varpaista, sätkivistä viiksekkäistä kaloista, pusseissa rimpuilevista sammakoista, koukussa roikkuvista friteeratuista kalojen vatsalaukuista, suurella vadilla komeilevasta, hymyilevästä possunpäästä...

Keittiössä Poo esittelee ylpeänä pullean hauiksensa ja sanoo että "kokkaamien, se on helppoa, mutta currytahnan tekeminen (valtavankokoisella kivimorttelilla) on työlästä". Mortteli-hauis-treeneihin pääsin minäkin, sillä päivän menulta löytyi MASSAMAN CURRY, ja tahna tehtiin arvatenkin pitkän kaavan mukaan.






MASSAMAN CURRY

500 ml kookosmaitoa
400 g kuutioitua kanaa tai possua
100 g kuivalla pannulla paahdettuja maapähkinöitä
4 rkl sokeria
ripaus suolaa
1/4 dl tamarind tahnaa
2 laakerinlehteä
1 dl vettä
2 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1-2 kuorittua ja lohkoiksi leikattua sipulia
4 rkl rypsiöljyä

MASSAMAN CURRYTAHNA:
10 kuivattua chilipalkoa
2 tl galangal juuren kuorittua ja siivuiksileikattua palaa
4 tl ohiksi siivuiksi leikattua sitruunaruohoa
2 tl mustapippureita
2  valkosipulin kuorittua kynttä
2 tl silputtua punasipulia
2 tl korianterin siemeniä
2 tl jauhettua kanelia
2 tl fenkolin siemeniä
2 kuivattua neilikkaa
2 tl kardemomman siemeniä

Paahda kuumalla kuivalla pannulla chiliä, galangalia, sitruunaruohoa, pippureita, valkosipulia, munasipulia, korianterin siemeniä, fenkolin siemeniä ja cardemomman siemeniä, kunnes väri muuttuu astetta tummemmaksi. Laita kaikki ainekset mortteliin ja jauha tasaiseksi tahnaksi. (Laiskoina päivinä:  oikaise, ja käytä blenderiä).

Kuumenna öljyä wokissa, lisää tahnaa, paista 3-4 minuuttia ja siirrä sivuun. Kuumenna 250 ml kookosmaitoa pannulla, kunnes se alkaa kiehua, lisää currytahna ja lihapalat ja keitä 5 minuuttia.

Lisää pähkinät, sokeri, suola, tamarind, laakerinlehdet, 250 ml kookosmaitoa, vettä ja perunat ja anna porista miedolla lämmöllä n. puolisen tuntia. Kun perunat ja liha kypsyvät, lisää sipuli ja anna vielä hautua 5 minuttia. Tarjoa höyrytetyn riisin tai roti-leivän kanssa.
_________________________


TÄYTETTY THAIOMELETTI

1 tl kokonaisia mustapippureita
2 kuorittua valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
100 g kana- tai possunjauhelihaa
2 rkl hienoksi silputtua sipulia
2 rkl hienoksi silputtua porkkanaa
2 rkl silputtua minimaissia
1 rkl tuoreita herneitä
2 rkl osterikastiketta
2 kananmunaa

Jauha pippurit ja valkosipuli morttelissa tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää pippuri-valkosipulitahna, kuullota hetki ja lisää jauheliha. Kun liha on kypsää, lisää vihannekset ja paista miedolla lämmöllä kunnes porkkana pehmenee. Mausta osterikastikkeella ja siirrä kulhoon, sivuun odottamaan munien paistoa.

Riko munat kuppiin, sekoita rakenne haarukalla rikki. Kuumenna öljyä pannulla, kaada munaseos pannulle ja paista kypsäksi, kaada jauhelihaseos munaletun keskelle, käännä reunat seoksen päälle ja kumoa nyytti nopealla kääntöliikkeellä ylösalaisin lautaselle.

Leikkaa pintaan veitsellä X-kuvio ja koristele korianterin lehdillä.
_______________________


Täältä löytyy Klong Toeyn slummin tuoreimmat kuulumiset ja kirjantilauslinkki kiinnostuneille:
cookingwithpoo.com

2 kommenttia:

  1. Olipa upea löytö! Masaman carry täytyy ehdottamasti kokeilla.Kyllikki.

    VastaaPoista
  2. Tilaan kirjan heti, kiitos linkistä ja tarinasta! Kiitos myös loistavasta postikortti kuvasta ja resepteistä. Mistä löydät tällaisia ideoita??? Hienoa että haluat jakaa ne meidän kaikkien kanssa ja että jaksat kokata lomallakin!
    Nyt jään odottelemaan seuraavaa postikorttia!?!

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !