keskiviikko 2. lokakuuta 2013

"ULKOISTETTUA OPISKELUA"


Jos koko luokka on oikein ahkera, saattaa saada opetusohjelmaan kuulumattoman bonuspäivän ja päästä tutustumaan metsän aarteisiin. Jos sen lisäksi sattuu opiskelemaan Omniassa ja ajoitus osuu kohdalleen, voi saada vielä lounaskutsunkin ja pääsee syömään ulos. Ei metaforamaisesti, vaan kirjaimellisesti.

Koulun pihamaalle kenttäkeittiön pystyttänyt toinen kokkiluokka kutsui meidät metsäretkemme päätteeksi vieraikseen. Kouluruoka oli: hiilloksella kypsytettyä lohta, nyytissä muhineita koskenlaskija-kasviksia ja omena-kaurapaistosta.  Kuin räätälöity hengähdystauko, tervetullut tuore tuulahdus, tuhdin teoriajakson keskellä.


Sienimetsän kallisarvoisimmat tuliaiset olivat mustat torvisienet ja suppilovahverot. Ja villiyrttitietous oli päivän arvokkain oppi. Niin, eikä pihapiknik olisi voinut maistua herkullisemmalta metsäkeikan jälkeen!

SUOLAHEINÄ saa kirpeähkön makunsa oksaalihapon suolasta. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan. Suolaheinästä saa maukkaan keiton, pestokastikkeen tai vaikkapa perunasoseen yrttimausteen .
MAITOHORSMAN nuoret lehdettömät versot sopivat salaatteihin tai käytettäväksi parsan tavoin. Nuoret lehdet maistuvat myös salaattien seassa ja niitä voi kuivata teeksi.
VOIKUKAN pienet pyöreäreunaiset LEHDET sopivat salaatteihin (mutta sahalaitaiset teräväkärkiset lehdet ovat kitkeriä).
SIANKÄRSÄMÖn nuoret lehdet sopivat pataruokien mausteeksi, kastikkeisiin, keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin. Kun siankärsämön kiehauttaa ja hienontaa, voi sitä käyttää pinaatin tavoin.
NOKKOSEN LEHDISTÄ voi tehdä keittoa ja lettuja, ja muitakin ruokia pinaatin tapaan. Nokkonen sisältää rautaa, kalsiumia ja enemmän C-vitamiinia kuin pinaatti.  
KÄENKAALI = KETUNLEIPÄ sisältää oksaalihappoa sekä C-vitamiinia, ja se sopii raikkaan makunsa ansiosta salaattiyrtiksi ja pestokastikkeeseen basilikan tilalle.

"Muurikkaomput"


"Lounas pihamaalla: lohta ja kasvisnyyttejä"
        
"Näistä metsän aarteista kaikki muut, paitsi ylimpänä komeileva kärpässieni, ovat pannulle kelpaavia herkkuja...tosin alavasemman keltaisen pesusienen näköinen; kurttusieni, on niin harvinainen, ettei sen poimimista suositella" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !