sunnuntai 10. marraskuuta 2013

UUDET TUULET

Kouluruoan uusi uljas ulkonäkö⤴
Lounasruokien valmistusjakso on nyt ohi. Se näkyy lautasellakin; sekasalaatti muuttui raputartariksi, vinaigrette beurre blanciksi, margariini voiksi, etikka balsamicoksi, kevytmaito kermaksi...enää ei kaloreita laskeskella, eikä suolaa tai sokeria pihtailla.

Yhden sun toisen vatsat menivät sekaisin uudesta ideologiasta. Olimme tottuneet syömään päivän ainoan lämpimän aterian koulussa, ahmimaan suoraan sanottuna, ja mikäs siinä, kun ruokalistalla oli vain lautasmallin mukaisia lounasruokia. Nyt harjoittelemme näyttävän elämysannoksen rakentamista, eikä näillä annoksilla ole tarkoituskaan täyttää päivittäisiä ravintosuosituksia. Vain sykähdyttävällä  ulkonäöllä, täydellisellä kypsyydellä ja herkullisella maulla on merkitystä.


Kotikeittiössämme puhaltavat siis uudet tuulet; juuri kun opimme ajattelemaan isolla volumella, teimme kaiken terveellisesti ja taloudellisesti, on aika opetella taas jotain ihan muuta. Uusia kasvojakin on ryhmä-rämän keittiössä havaittu. Koululla on käynnissä tulevien oppilaiden valinta ja haastattelupäivään kuuluu tutustumisvuoro keittiössä. Vierailijat vaihtuvat päivittäin, eikä suurin osa koskaan palaa, heistä vain 20% valitaan. Tämän lisäksi ryhmä-rämä on saanut uuden pysyvän vahvistuksenkin; tervetuloa tiimiin Johanna!

Toisistaan poikkeavat jaksot ja eri tyyliset opettajat värittävät mukavasti opetusohjelmaa...mitenkäs se menikään "vierivä kivi ei sammaloidu"... Muuntautumiskykyinen kokki on ammattitaitoinen ja pärjää kaikenlaisissa keittiöissä. Minulla onkin nyt uusi tavoite: valmistuessa haluaisin olla nelijakoinen; 1/4 Marttaliiton Evaa, 1/4 Jamie Oliver-tyylistä Mikaa, 1/4 Gordon Ramsay-tyylistä Brunoa ja 1/4 oman persoonani mausteita...siinäpä tavoitetta.


RAHKAJÄLKIRUOKA; tarkoittaa lounaskeittiössä 1/3 kermaa+2/3 maustamatonta rahkaa+marjoja tai hedelmiä+minimaallisen vähän sokeria. Annosruokarahka sen sijaan tarkoittaa vähintään yhtä paljon kermavaahtoa kuin rahkaa, marjoja mauksi, sokeria riittävästi, vadelmamelbakastiketta, kermasydämiä ja tuulihattujoutsenia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !