perjantai 29. marraskuuta 2013

"RYHMÄ RÄMÄN RUUSUTARHA"


Henricus on oikea ravintola, missä käy oikeita asiakkaita, ketkä maksavat palveluista oikealla rahalla. Ravintola määrittelee tyylisuuntansa modernin skandinaaviseksi ja sijaitsee meidän koulussa, Omnian uudella puolella, Inno Omnian ja kirjaston rakennuksessa. Lounaan lisäksi Henricuksessa pidetään juhlia ja kokouksia, samalla nuorisopuolen keittiö- ja saliopiskelijat pääsevät harjoittelemaan aidossa ravintolaympäristössä. Ja siitä olen, rehellisesti sanottuna, vähän kateellinenkin nuoremmille opiskelijoille. Minkä aikuisopiskelija oppii kentällä työharjoittelussa, itse tietoa imuroiden, opetetaan nuorille valmiina pakettina tutussa ja turvallisessa opetuskeittiössä. Aikuisopiston ja nuorisopuolen opetustyylit vievät oppilaat samaan päämäärään, erilaisia polkuja pitkin.

Meillä on lukujärjestyksessä meneillään avoviikko, se tarkoittaa valinnaisopintoja, etäopiskelua ja aikaa ylimääräisille projekteille. (Nuorisopuolella tämäkin olisi tehty toisin; vapaaehtoisuuden sijasta lukujärjestyksessä olisi ollut selkeä tehtäväjako ja aikataulu, valmiiksi pureskeltuna.)

Meidän luokalta kolme onnekasta pääsi avustamaan Henricuksen keittiötiimiä. 70 vieraan seminaari käsitteli Hanako-yhteistyöprojektia ja oppilasvaihtoa. Japanilaiset vieraat edustivat maansa parhaita kokkikouluja, emmekä tienneet, halusivatko he pistäytyä jossain vaiheessa keittiönkin puolella...se  suoristi jokaisen ryhtiä muutamalla sentillä ja piti mielen...miten sen nyt sanoisi... valppaana.


Ryhmä rämän erikoistehtävä oli 70 graavatun lohiruusun leikkaaminen ja pyörittäminen, aikaa meillä oli tunti. Lohiruusut tulivat alkupala-annokseen, saaristolaisleivän, lasimestarin siian, marinoitujen vihannesten, kirjolohen- ja siianmädin kaveriksi.


Samantien kun viimeinen ruusu valmistui, alkoi annosten nosto sarjatyönä. Saattelimme sitten lautaskuuseen lastatut tekeleemme keittiön ovelle, mistä tarjoilijat ne hakivat.

Lämpimien annosten nosto sujui sähäkästi vakioväen voimin. Askelkuviot oli mietitty tarkasti etukäteen, jokaisella oli oma tehtävänsä. Sillä välin me nostimme käsintehdyt suklaakonvehdit kärräämisvalmiiksi lautaskuuseen.


Ja yhtäkkiä HANAKO-vieraat oli ruokittu...se ei tietenkään tarkoittanut että työt olisi tehty...pääsimme vielä misaamaan suraavan päivän sushi-workshop raaka-aineita.

Mr. "chotto matte kudasai"-san

Hanako ja Henricus jäävät mieleen katajanmarjagraavattuna ruusuna ja keittiömestarin motosta tulee uusi mantrani; "ON VAIN KAKSI TAPAA TEHDÄ HOMMAT: HYVIN TAI UUDESTAAN". 
"Ryhmä rämän" redu-3 ja Henricus- mentorit.

2 kommenttia:

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !