perjantai 6. joulukuuta 2013

SAVUSIIKAA ITSENÄISESTÄ SUOMESTA

"siikojen juhla-asu"
Itsenäisyyspäiväviikon ehdottomasti mieleenpainuvin tehtävä oli kalan savustus. Kun oikein mietin mikä mielestäni on sitä kaikkein suomalaisinta ruokaa, kulkevat nämä savukalat poronkäristyksen kanssa käsikädessä, kunniapaikalla.

Savustaminen on oikeastaan tosi helppoa. Sen voisi tehdä sisälläkin, mutta liesituulettimen pitäisi olla huipputehokas. Työharjoittelupaikkani modernissa ravintolakeittiössä savustus hoitui siististi sisällä. Meidän koulussa olisi savu laukaissut takuuvarmasti palohälytyksen, joten pystytimme savustuspisteen  pihalle.


Suolauksen voi hoitaa alussa tai sitten heti savustuksen jälkeen. Kalat voi kastaa 10%seen suolaveteen tai sitten voi tehdä niin sanotun pintasuolauksen.

Sitten vaan savustuspöntön pohjalle foliovuoraus (helpottaa laatikon putsausta myöhemmin), ja  puupurut (yleensä leppää) ja sokeripalat (antavat kaloille kauniin värin) pohjalle, ritilä päälle (likaisten ritilöiden suojaksi leivinpaperarkki) ja kalat ritilälle (jos käytät fileitä, niin nahkapuoli ylöspäin, se suojaa kalaa pöntön kannesta tippuvilta kitkeriltä nestetiploilta), kansi tiukasti kiinni (jos falskaa, lisää painoja päälle), pönttö tulen (kaasuliekin) päälle ja puolen tunnin kuluttua alkaa olla valmista. Voi mennä kauemminkin, se selviää kurkistamalla pönttöön ja maistamalla.

HERKULLISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !