torstai 12. joulukuuta 2013

✪ JOULUJUHLA ✪

Aika tyhjä olo.
Tätä on kyllä odotettu innnolla; loman alkua ja joulujuhlia. Ja oli aivan huippu mukava päivä. Mutta kun iloinen vahtimestari saatteli meidät tämän vuoden viimeisen koulupäivän päätteeksi ulko-ovelle ja halasi läksiäisiksi, oli riehakkuus tipotiessä...tilalle tuli haikeus...ja bussimatkasta luokkakaverin kanssa tuli, tavallisuudesta poiketen, aika hiljainen kotimatka. 

Ensi vuosi alkaa kuuden viikon työharjoittelujaksolla, opetuskeittiössä tapaamme vasta helmikuun puolenvälin jälkeen... Nyt sen konkreettisesti tajuaa, kuinka nopeasti kaksi vuotta menee, ja kuinka vähän meillä on enää koulua jäljellä, kuinka pieni pätkä tämä onkaan meidän elämässä, kuinka äkkiä  meidän kaikkien tiet eroavat...Nopeimmat valmistuvat jo kevätlukukauden päätteeksi, ja ryhmä hajoaa. 


Vuoden viimeinen lähiopiskelupäivä alkoi kyllä vauhdikkaasti. Olimme kutsuneet opettajia ja muuta koulunväkeä vieraiksemme. Kaikki oli jo misattu edellispäivänä hyvään malliin, kiire meinasi silti tulla. Ryhmä rämän joulumenúlla oli jouluisia makuja, muttei yhtään perinteistä jouluruokaa. Tarjolla oli pitkän kaavan mukaan valmistettua linnapaistia, mustekalaa, simpukoita, katajanmarjasavustettua lohta, porkkana-punajuuri terriiniä, keitettyä kieltä, selleripaistosta, punaviinipäärynöitä, piparipannacottaa...


                                      ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰

LINNAPAISTI
2 kg naudan sisäpaistia
voita
suolaa
valkopippuria
100 g anjovista
100 g luumuja
100 g omenaa
2 kanelitankoa
20 g inkivääriä
10 kokonaista neilikkaa
suolaa
valkopippuria
2 l vasikanlientä
2 dl kermaa

Poista paistista kalvot. Ruskista paisti voissa ja mausta pinta. Pane paisti haudutusastiaan, ota talteen pannun juuhdeliemi ja lisää se haudutusastiaan. Lisää anjovikset, luumut, omenat ja mausteet ja vasikanliemi. Peitä kannella. Kääntele paistia kahdenkymmenen minuutin välein, ota paisti pois kun sen sisälämpötila on 90℃.

Siivilöi neste ja valmista liemestä suurustamalla paistin kastike. Lisää kerma ja mausta tarvittaessa.

                                          ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰



MUSTEKALA

Pakastetuista mustekaloista on mustepussi jo poistettu, eikä keittiössä tarvitse muuta kuin pätkästä pussiosa irti, leikata silmät ja posket pois sekä pulpauttaa viininpunaiset 50 sentin kolikon kokoiset leuat pois.

Pussiosa viipaloidaan renkaiksi ja lonkerot suupalan kokoisiksi paloiksi.
Jos nahan haluaa poistaa, keitetään mustekala kokonaisena ja nahka irrotetaan jäähtyneestä vonkaleesta, ennen pilkkomista.

Mustekalaa saa keittää pitkään, tunnin tai kaksi. Toisin kuin ravut ja simpukat, se ei sitkisty, vaan hidas kypsennys tekee siitä mureaa. Keittämisen jälkeen paloja voi vielä marinoida mausteöljyssä tai paistaa pannulla.

Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä mustekala on "herkkä" ja imaisee jo keitinlimestä makuja itseensä reippaasti. Vaikka suolaa käyttäisi maltillisesti, ei sitä tarvita kuin joko keitinliemeen tai marinadiin, jompaan kumpaan.

                              ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰

"Vetistyneet silmät" voisi kyllä laittaa hyvin myös savustusprojektin piikkiin...
PUNAVIINIPÄÄRYNÄT
10 päärynää
7 1/2 dl punaviiniä
250 g sokeria
1 sitruunankuori
1 kanelitanko
4 cl brandyä
Kuori päärynät. Poista siemenkota omenaporalla ja pienellä veitsellä kovertaen. Jätä päärynän kanta ehjäksi. Mittaa muut aineet paitsi brandy kattilaan ja lämmitä liemi kiehumispisteeseen. Laita päärynät liemeen kiehumaan. Keitä kunnes päärynät ovat kypsiä. Poista päärynät liemestä ja nosta ne tarjoiluastiaan. 

Keitä lientä kasaan voimakkaasti, kunnes jäljellä on noin 3 dl lientä. Lisää brändy ja kaada kuuma liemi päärynöiden päälle. Voit myös jäähdyttää liemen ja päärynät ja säilyttää päärynöitä liemessä, jolloin voit tarjota ne kylminä. Muista käännellä päärynöitä liemessä, jotta ne maustuvat ja värjäytyvät tasaisesti.

Tarjoa kanelikermavaahdon kanssa.


                                          ✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰✰


"THE JÄMÄ OF THE RYHMÄ RÄMÄ"                                          ✪OPETTAJINEEN✪


HYVÄÄ JOULUA ja KIITOS tästä vuodesta
VictoriaKekeDanielSimonHeikkiKevinKatariinaJohannaAnkiKimmoSamiAntonKaiusAndersJanneOttoAnttiKelliBrandyLudmilaFaduTiina, EvaBrunoMika, MattiMinnaArtoTuomas, reipas Kirjastovirkailija, avulias Opintosihteeri, hauska Varastopäällikkö, iloinen Vahtimestari ja SINÄ, toilailuistamme kiinnostunut Blogivieraamme. 
Miss U already!


6 kommenttia:

  1. Tunnelma käsinkosketeltavissa, aito joulun tunnelma ! !
    Hyvää Joulua iloinen ryhmä-rämä ja säteilevä-Minna, uuden vuoden uusia seikkailuja odotellessa.
    terv. "kaikista toilailuistanne kiinostunut blogivieras"

    VastaaPoista
  2. Sniff!
    Kuvat on niin hyviä ja blogi todella taitavasti tehty!
    Miss U already also !
    :D

    VastaaPoista
  3. Hei!
    kello lähestyy keskiyötä... jumituin kehittelemään uusia koristusideoita. Minulla on teille monta hyvää, uutta koristetta joita emme ole ennen koululla tehneet. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan niitä teidän kanssa top- jakson jälkeen.

    t. ope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ope,
      HYVÄ! Top hurahtaa nopeasti ja alta aikayksikön ollaan takasin omassa keittiössä !!!!! :D

      Hei ♡-anonyymi,
      takasin sullekin <3 <3 <3

      Hei Sniff-anonyymi, kiitos, mut jos ei koskaan eroa ei voi olla jälleennäkemistäkään...heh, sitä odotellessa :)

      Hei Blogivieras,
      hienoa jos onnistuin välittämään kuvin ja sanoin meidän tunnelman ja tunnelmoinnin...joo, "elämä on" ! ;)

      Hei Anonyymi,
      ♡♡♡

      Kiitos kaikille kommenteista, kiva lukea välillä muidenkin ajatuksia! Ihanaa joulunalusaikaa kaikille ((♡))

      Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !