perjantai 25. huhtikuuta 2014

"NYKII TAAS..."


Annoskorttitehtävä huipentui "tukiopetuspäivään", jolloin kävimme yhdessä luokkana läpi vaikeasti ymmärrettäviä laskutoimituksia. Olin varautunut kaikkien aikojen masentavimpaan koulupäivään, mutta annoskorttipajan lisäksi ryhmä rämää odottikin kotikeittiössä iloinen yllätys; ostereita, merigrotti, etanoita, merianturoita, kultaotsa-ahvenia, scampeja, kampasimpukoita ja sinisimpukoita! Suupielet alkoivat nykiä ylöspäin, ihan väkisinkin...eikä sille mitään voi; elämäni ensimmäisen itseavatun osterin maistelu teki päivästä ikimuistoisen. Annoskortitkaan eivät sen hohtoa voi pilata! ✰

✰✰✰
Minun mielestäni osterin merellinen liemi on koko nilviäisen paras osa. Niin, ja rockefellerin tapaan hollandaisekastikkeella kuorrutettu, pinaatilla höystetty osteri on herkku suurella HOOLLA.

Osterin avaaminen ei ole voimalaji, vaan ennemminkin taitolaji, mihin tarvitaan noin 10 cm pituinen, litteä, tukevakahvainen ja teräväkärkinen osteriveitsi. Se ujutetaan ensin päädystä sisään, osteri aukeaa sitten veistä kääntämällä lähes itsestään. Yläkuoren irroittamisen jälkeen tuoreus pitää vielä varmistaa tökkäämällä veitsenkärjellä kidusreunaa, elävä osteri reagoi pienellä supistusliikkeellä.


KUORRUTETUT OSTERIT ROCKEFELLER, HUITRES GRATINÉES ROCKEFELLER

6 kpl eläviä ostereita
50 g salottisilppua
1-2 valkosipulin kynttä
50 g parmankinkkua
20 g voita
300 g tuoretta pinaattia
suolaa
valkopippuria
2 dl hollandaisekastiketta ♨

Huuhtele ja avaa osterit, Irrota liha sulkijalihaksesta ja kaada ostereiden neste pieneen kattilaan. Kiehauta liemi ja hauduta osterinlihoja hetki omassa liemessään. Jäähdytä osterit.

Freesaa salottisipulisilppu, kuorittu ja hienonnettu valkosipuli ja suikaloitu kinkku. Lisää pinaatti 5 minuutin kuluttua ja freesaa vielä muutama minuutti, jäähdytä seos.

Jaa pinaattiseos pestyihin osterinkuoriin, nosta päälle osterinlihat ja lopuksi päälle hollandaise kastike. Kuorruta kuumassa uunissa tai salamanterissa, tarjoa merisuolapediltä.

♨HOLLANDAISE♨
1/2 dl vettä
2 tl valkoviinietikkaa
1/2 sitruunan mehu
3 keltuaista
125 g kirkastettua voita
suolaa
valkopippuria
Keitä vedestä, valkoviinietikasta ja sitruunanmehusta reduktio, kunnes neste on kiehunut puoleen. Jäähdytä liemi. Pane neste ja keltuaiset pyöreäpohjaiseen teräskulhoon ja sekoita rakenne rikki. Kypsennä seos vesihauteessa ja vatkaa sekaan lämmin kirkastettu voi. Mausta seos suolalla ja valkopippurilla. Kastikkeen voi tarvittaessa paseerata kastikesiivilän läpi. Jos käytät kastikkeessa kirkastetun voin sijasta huoneenlämpöistä voita, tulee siitä paksumpaa.

"THE MERIANTURA - TRANSEERATTU SOLE"

MERIANTURAA MYLLÄRIN TAPAAN, SOLE MEUNIÈRE

1 meriantura, n. 400 g
100 g voita
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja
1 rkl persiljasilppua
yhden sitruunan mehu
25 g voita

Nylje meriantura molemmin puolin ja poista sivuevät, pää, sisälmykset ja pyrstö. Penslaa kala pehmeällä voilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Jauhota kala vehnäjauhoissa.

Lämmitä paistinpannu ja sulata voita kunnes se kuplii, paista merianturaa molemmin puolin n. 5 minuuttia, nosta kala pannusta ja säilytä lämpimänä. Siivilöi paistinvoi takaisin pannulle, lisää tarvittaessa voita ja freesaa siinä hienonnettu persilja, lisää sekaan sitruunanmehu. Tarjoa paistokastike kalan lisäkkeenä.

Transeeraa (irroita ruotorivi kokonaisena, kahden haarukan avulla, asiakkaan edessä salissa), kokoa annos etukäteen mietityllä tavalla, lämmitetylle lautaselle, ja kaada kastike päälle. (MUISTA HYVÄ RYHTI JA ILOINEN, MUTTA ARVOKAS ILME!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !