perjantai 11. lokakuuta 2013

"HELPOTUKSEN HYMY"

apina⤴    &    masterchef⤴
Kokin naamasta voi lukea vähintään yhtä paljon kuin lautaselle rakennetusta annoksesta.
Saanko esitellä; "kokkikokelaan ohi on-tyylinen helpotuksen hymy". Se on ihan jotain muuta kuin hermostunut hihittely-hymy, myötätuntoinen sääli-hymy tai nauruhermoja kutkuttava spontaani röhähdys-hymy.

Viikkojen jännitys on nyt ohi kun jokainen (=masterchef) pääsi vuorollaan toteuttamaan omasuunnitteleman lounasmenún kuvitteellisen liike-ideansa mukaisesti, itse tilaamistaan raaka-aineista,  sattumanvaraisesti valitun avustajan (=apinan) kanssa.

Mr Masterchef⤴

masterchef ⤴  &   apina⤴
Lounassetissä tavoite ei olekaan näyttävyys, vaan oikea annoskoko, lämpötila ja ravintosisältö. Ja tietysti herkullinen maku, ilman "sokerilla, suolalla ja rasvalla läträämistä".

Mrs Masterchef⤴
Minun kuvitteellinen ravintolani sijaitsee lähellä lentokenttää, japanilaisten transitmatkustajien reitillä, luonnonkauniissa maisemassa, pienessä puutalossa. Mummonmökin näköinen lounasravintola on sisustettu suomalaisella ajattomalla designilla ja sen lounaslista koostuu skandinavisista klassikkoruoista. Perinteiset reseptit on muokattu Euroopan tourneelta palaavien mielikuvitusmatkustajien koti-ikävää lievittämään; japanilasen maun mukaisiksi, kuten; "Yrtti-feta-bulgursalaattia, wasabiperunamuusia, teriyakilla ja sesamilla maustettua lohta, kaura-omenapaistosta ja vanhanajan vaniljakastiketta".

Asiakkaat saavat tupakeittiössä seurata annosten valmistumista ja mukaansa japaniksi käännetyn reseptin. Lisäksi paluulennolle on mahdollista ostaa vitriinistä valmiiksi pakattuja bento-boxeja (=sieviä matkalounaita kertakäyttöpuikkoineen). Kesäisin voi vuokrata eri värisiä Jopo-pyöriä sekä sadevaatteita, ja talvisin toppahaalareita ja murtomaasuksia. Ympärivuotisesti voi myös tilauksesta ostaa valmiin piknikkorin puusta valmistettuine kertakäyttöhaarukoineen ja poltettavine lautasineen. Kävelymatkan päässä sijaitseva laavu on myös ravintola-asiakkaiden käytössä.

Kuvitteellisen "mummonmökki ravintolani" liikeidea kollaasina.


Mutta nyt tämä kuvitteellinen lounasravintola laittaa lapun luukulle ja henkilökunta lähtee ulos piknikille. Samalla realismissa rämpivä ryhmä rämä siirtyy yhdistetylle etäopiskelu-syyslomajaksolle.
Hymy on, arvatenkin, aika herkässä! ☀ista syyslomaa kaikille !

The Apina⤴    &     masterchef⤴

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

"ULKOISTETTUA OPISKELUA"


Jos koko luokka on oikein ahkera, saattaa saada opetusohjelmaan kuulumattoman bonuspäivän ja päästä tutustumaan metsän aarteisiin. Jos sen lisäksi sattuu opiskelemaan Omniassa ja ajoitus osuu kohdalleen, voi saada vielä lounaskutsunkin ja pääsee syömään ulos. Ei metaforamaisesti, vaan kirjaimellisesti.

Koulun pihamaalle kenttäkeittiön pystyttänyt toinen kokkiluokka kutsui meidät metsäretkemme päätteeksi vieraikseen. Kouluruoka oli: hiilloksella kypsytettyä lohta, nyytissä muhineita koskenlaskija-kasviksia ja omena-kaurapaistosta.  Kuin räätälöity hengähdystauko, tervetullut tuore tuulahdus, tuhdin teoriajakson keskellä.


Sienimetsän kallisarvoisimmat tuliaiset olivat mustat torvisienet ja suppilovahverot. Ja villiyrttitietous oli päivän arvokkain oppi. Niin, eikä pihapiknik olisi voinut maistua herkullisemmalta metsäkeikan jälkeen!

SUOLAHEINÄ saa kirpeähkön makunsa oksaalihapon suolasta. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa pinaatin tapaan. Suolaheinästä saa maukkaan keiton, pestokastikkeen tai vaikkapa perunasoseen yrttimausteen .
MAITOHORSMAN nuoret lehdettömät versot sopivat salaatteihin tai käytettäväksi parsan tavoin. Nuoret lehdet maistuvat myös salaattien seassa ja niitä voi kuivata teeksi.
VOIKUKAN pienet pyöreäreunaiset LEHDET sopivat salaatteihin (mutta sahalaitaiset teräväkärkiset lehdet ovat kitkeriä).
SIANKÄRSÄMÖn nuoret lehdet sopivat pataruokien mausteeksi, kastikkeisiin, keittoihin, salaatteihin ja muhennoksiin. Kun siankärsämön kiehauttaa ja hienontaa, voi sitä käyttää pinaatin tavoin.
NOKKOSEN LEHDISTÄ voi tehdä keittoa ja lettuja, ja muitakin ruokia pinaatin tapaan. Nokkonen sisältää rautaa, kalsiumia ja enemmän C-vitamiinia kuin pinaatti.  
KÄENKAALI = KETUNLEIPÄ sisältää oksaalihappoa sekä C-vitamiinia, ja se sopii raikkaan makunsa ansiosta salaattiyrtiksi ja pestokastikkeeseen basilikan tilalle.

"Muurikkaomput"


"Lounas pihamaalla: lohta ja kasvisnyyttejä"
        
"Näistä metsän aarteista kaikki muut, paitsi ylimpänä komeileva kärpässieni, ovat pannulle kelpaavia herkkuja...tosin alavasemman keltaisen pesusienen näköinen; kurttusieni, on niin harvinainen, ettei sen poimimista suositella" 





tiistai 24. syyskuuta 2013

TAKAISIN KEITTIÖÖN


Teoria on nyt purkissa!
Jamix reseptiohjelma jumittaa juuri kun sitä eniten tarvittaisi (Jamix=Jumix), lisäksi laskentaopin koe ja kuuden viikon ruokalista on vielä tekemättä...niin ja se 20 lounaan, 10 kasvislounaan ja 5 edustuslounaan toteutus alku-, pää- ja jälkiruokineen reilussa kahdessa tunnissa, sekin päivä on vielä edessä, mutta tästä lähtien kaikki tapahtuu kotipesässä, meidän omassa keittiössä! Malja sille, cheers!


Maanantai aamu, kello yhdeksän, tietokoneluokka ja viimeinen laskentaopin tunti: ryhmä-rämä-reduktio  jälleen pohjalukemissa: vain 6 oppilasta! Tiistain keittiötunnilla kivuttiin sentään täyteen kymmeneen...






torstai 5. syyskuuta 2013

MATKAEVÄÄT

                        [Piknik aamuruuhkassa]
Maanantai-aamun ryhmä-reduktio oli enää 6 poikaa ja 3 (!!!) tyttöä!
Täsmäteoria, työn aikatauluttaminen tai matemaattiset pohdiskelut eivät ole sitä mehevintä kokkikoulutuksen antia, mutta kuuluvat ammattikokin arkeen.

JAMIX- reseptiohjelmiston työnäyteharjoitukset, tietokonepäivät, 6 viikon lounasruokalistan suunnittelu, 20 lounaaan+10 kasvislounaan+lounassalaatin ja 5 edustusloinaan; alku-, pää, ja jälkiruokavahtoehtoineen, ravinoarvot, hinta ja reseptit mukaanlukien on aika iso tehtävä.

[Kyllä kokki keksii: "uusia ulottuvuuksia ryhmätyölle ➪ teoriatunti takapihan terassilla"]

Sain japanilaiselta ystävältäni lahjaksi nipun DORAEMON lyijykyniä, (Doraemon on 1960-luvulla syntynyt animaatio-avaruuskissa-robotti, kuka on auttanut lukemattomia japanilaislapsia selviytymään supervoiman avulla milloin mistäkin...kipirät tilanteet pelastaa Japanissa aina DoraE., siellä Supermies on Mr. Nobody.) Tästä lähtien on minullakin oma DoraE-kynä mukana kaikilla laskentaopin tunneilla.

Lisäksi herkuttelen kukonlaulun aikaan aamiaisen bussin kyydissä. Sanotaan että espresso-shotti kuolee kymmenessä sekunnissa, mutta vielä kahdenkymmenen minuutin kävelyn jälkeen, kun nousen bussiin, istun paikoilleni, levitän aamupalpiknikkini, nautin sen kaikessa rauhassa... ja jälkiruoaksi korkkaan espresso-termoskupin; leijailee ilmassa aivan hurmaava paahdetun kahvin aromi (muidenkin matkustajien nenät tunnistavat sen ja päät kääntyilevät)...ja siemailen espressoni ylpeänä.

"Bussipiknik ja Doraemon", siinä minun selviytimisstrategia tuleville uurastusviikoille.


perjantai 30. elokuuta 2013

VÄKI VÄHENEE - RYHMÄ REDUSOITUU

    [Salaattilounas veti tavallisesti puhetta pulppuavan ryhmä-rämän aika hiljaiseksi...]

Uusi lukukausi on tuonut mukanaan uudenlaisia haasteita. Opetusohjelmassa alkoi  peruslaskutoimitusten mieleenpalautus; jako, kerto, vähennys, prosentti, pyöristämiset...huh huh, matematiikka ei ole koskaan kuulunut vahvuuksiini...kuinka elävästi kouluajat tulivatkaan mieleen.

Paljonko 16,28% on 420€:sta? Paljonko on ravintolan kuukausimyynti, jos ruokamyynti on 8760€ ja se on 44% myynnistä? 680g:n purkki punajuuria maksoi 2,82€. Minkä kokoinen purkki olisi maksanut 4,20€? Paljonko saat punaviiniä 3,75€:lla jos 0,75 l maksaa 17.65€? Kuinka monta annosta saadaan jälkiruokaa 1,3 kg:sta, jos 2,85 kg:sta saadaan 24 annosta? Päivän laskuharjoitusten jälkeen posket punottivat kuin keitetyt ravut, aivot olivat kuin perunamuusia, ja 1+1=? tuntui jo ylitsepääsemättömältä tehtävältä.


Oman rajallisuuden hyväksyminen ei ole kovinkaan mieltäylentävää, ja sama tunnetila jatkui kannattavuuslaskelmien kanssa. Mieliimme muistutettiin, kuinka raha on keittiötyössäkin avainasemassa, ja kokin tehtävä on omalta osaltaan takoa työnantajan rahasampoa. Se kova, kylmä, materialistinen maailma, missä raha ratkaisee, marssi nyt pehmeiden arvojen turvapaikkaan; keittiöön. Laskentaopin realismi on puhkaisemaisillaan ajatusten keittiö-onnela-illuusiokuplaa.


Samaan syssyyn lounasruokien valmistusosiossa lasketaan lisää; kaloreita, vitamiineja, hävikkiä, katetta...ja keskitytään täsmämittoihin, annoskokoihin ja aikatauluihin. Niin, ja kurssi alkoi "pistareilla", kirjallisella tasokokeella!


Kaiken lisäksi kylmäkköhenkinen salaattipäivä poikkesi totutusta keittiöpäivästä, ja sai, varsinkin poikien, ilmeet vakaviksi. Väki väheni päivä päivältä; tällaisessa uudessa liemessä keittäminen redusoi ryhmä-rämän tiiviiksi, 12 oppilaan ydinjoukkueeksi.



[Suurpiirteisesti fileoidun lohen roippeista saa kaavittua vielä kätevästi lusikalla vaikkapa cheviche-, tai kalakeittoainekset.]


[20 kg:n lohitilaus (todellisuudessa tukku oli pyöristänyt yläkanttiin ja alkupaino oli hieman yli 20kg) on fileoituna: 10,428g nahallisia fileitä (52,14%) + 1586g lusikalla kaavittuja jämäpaloja (7,93%) + 8871g ruotoja, pyrstöjä ja päitä (44,355%)]


tiistai 20. elokuuta 2013

BACK TO SCHOOL



Kesä alkaa olla tältä vuodelta ohi ja elämä muuttuu taas pikkuhiljaa aika "keittiökeskeiseksi".
Ennen koulun penkille palaamista kävin morjestamassa työharjoittelupaikan väkeä ja verestämässä muutaman kuukauden takaisia muistoja Hilton Airportin keittiössä...tällä kertaa ilman aamu kolmen herätystä...ja päivän parhaasta hetkestä nautiskellen. Jaa- että mikä se sitten on? Noh, tietenkin keittiötiimin yhteinen aamupalahetki ja jutustelutuokio tiskipöydän reunalla notkuen!

Jälleennäkemisen riemua ja herkuttelua mahtui ensimmäisiin syyslukukauden koulupäiviinkin.
Vasta yksi lukukausi on takanapäin, ja reilun kahdenkymmenen oppilaan aloitusryhmästä oli paikalle saapunut enää 16. Lopettaneiden, äitiyslomalaisten ja teille tietämättömille hävinneiden tilalle sai luokkamme vahvistusta kahdesta uudesta, muista kouluista meille siirtyneestä, oppilaasta. Tervetuloa ryhmä rämän keittiökatraaseen Katariina ja Kevin!

Kesäloma on tehnyt tehtävänsä; yhdellä sun toisella oli ongelmia saada pepitahousujen nappeja kiinni, jopa pojat pohdiskelivat ääneen kuinka "kokkitakki oli kesän aikana jäänyt pieneksi". Eivätkä kaikki olleet muistaneet keittiön pukukoodia tai löytäneet kokkivaatteita mukaansa ollenkaan.

Vaatteiden "kutistuminen" ja "muistinmenetykset" ovat kuulemma aivan normaalia... oma opettajamme osasi pehmittää mukavasti koulumaailmaan siirtymistä ja oli tilannut "tervetuloa takaisin kouluun raaka-aineita" kahden päivän mittaisille "back to school- herkuttelufestivaalille". Ruokalistalla oli brasilialaisia sisäfileepihvejä, kantarellikastiketta, aurajuustokastiketta, punaviinikastiketta, (valkosipuli)hasselbackanperunoita, tattirisottoa, vuohenjuustosalaattia, friteerattua brie-juustoa + mustaherukkahilloa, mansikka-jäätelö- Britakakkua, mansikkapiirakkaa + vaniljakastiketta... Jos kaikkien housut eivät kirranneetkaan vielä pari päivää sitten, ei ainakaan enää nyt, takuuvarmasti, kenenkään vyötärölinja lökötä!

Mutta, mässäily loppuu tähän. Kynä on jo terotettu ja taskulaskimen patteritkin vaihdettu tuliteriin, sillä huominen lukujärjestys täyttyy kokin laskentaopista. Tästä alkaa paluu koululaisen arkeen.


BACK TO SCHOOL- SISÄFILEEPIHVI
120 g härän sisäfileetä
voita
suolaa
mustapippuria

Poista fileestä kalvot ja leikkaa siitä 120 g:n painoisia pihvejä, muotoile pihvit kevyesti ja mausta  suolalla ja pippurilla. Ruskista pihvit kauttaaltaan voissa paistinpannulla (=ota väri pikaisesti pannulla). Mausta pihvit ja kypsennä ne uunissa, (5 minuuttia/180℃ = medium).


PUNAVIINIKASTIKE
100 g salottisipulia
50 g varsiselleriä
50 g palsternakkaa
100 g porkkanaa
2 valkosipulinkynttä, ei välttämätön
1 rosmariirin tai timjamin oksa
50 g herkkusieniä, ei välttämätön
1 laakerinlehti, ei välttämätön
5 dl punaviiniä
1 l demiglacekastiketta
1 rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
mustapippuria

Paahda juurekset, yrtti ja herkkusienet (kuivapaista ilman rasvaa) teräskattilassa. Lisää punaviini. Keitä kastiketta kasaan (=anna redusoitua) niin että jää vain 1/3 alkuperäisestä. Lisää demiglace ja keitä puolet nesteestä pois. Jos haluat maustaa kastikkeen esim. konjakilla tai portviinillä, lisää loraus (=pari korkillista=4cl) kastikkeeseen, anna kiehua vielä hetki ja siivilöi kastike. (Jos olet käyttänyt kotitekoista demiglacea, kirkasta kastike lisäämällä voinokare, valmiin demiglacen kanssa tätä ei tarvitse tehdä). Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla.


sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

POSTIKORTTI SLUMMISTA


En, en pysty millään pysymään keittiöstä pois lomallakaan.
Sain mielestäni aika hyvän tekosyyn jatkaa työssäoppimista (tai lomallaoppimistahan tämä oikeastaan on) kun pääsin tänään ruova Saiyuud Diwongin, POOn oppitytöksi.

Kaikki alkoi viisi vuotta sitten, yhden naisen myyntikojusta, sinnikkäästä englanninkielen opiskelusta ja   unelmien toteuttamisurakasta. Nyt Poolla oma kokkikoulu, 9 naapuria työllistävä catering yritys ja slumminuoria työllistävä kahvila. Niin, ja australialaisten ystävien avulla toteutettiin vielä   englanninkielinen esikoiskirjakin. Kirjaa myytiin jo ensimmäisten 18 kuukauden aikana ällistyttävät 11 000 kappaletta, nyt on otettu toinen painos ja ruova kilpailee maailmalla samoista lukijoista julkkiskokki Jamie Oliverin kanssa!

Tämän menestystarinan kotikaupunki on BANGKOK, ja kaupunginosa 100 000 asukkaan Klong Toey- slummi. Khun Poo on energiapommi, puuhanainen ja onnistumisen inkarnaatio. Hyvistä ideoista hyötyy koko yhteisö, ja ehkä juuri siksi slummivierailusta, kokkikoulutuksesta ja hyväntekeväisyydestä tulee erityisen hyvä mieli.


Torikierroksella herätellään aistit. Elämää kuhisevan värikkään torin pienimmätkin kujat ja erikoisimmatkin myyntituotteet ovat Poolle tuttuja. Kokkikoulun opettajalta löytyy omakohtaisia tarinoita muurahaisen munista, buffalon nahasta, kanan varpaista, sätkivistä viiksekkäistä kaloista, pusseissa rimpuilevista sammakoista, koukussa roikkuvista friteeratuista kalojen vatsalaukuista, suurella vadilla komeilevasta, hymyilevästä possunpäästä...

Keittiössä Poo esittelee ylpeänä pullean hauiksensa ja sanoo että "kokkaamien, se on helppoa, mutta currytahnan tekeminen (valtavankokoisella kivimorttelilla) on työlästä". Mortteli-hauis-treeneihin pääsin minäkin, sillä päivän menulta löytyi MASSAMAN CURRY, ja tahna tehtiin arvatenkin pitkän kaavan mukaan.






MASSAMAN CURRY

500 ml kookosmaitoa
400 g kuutioitua kanaa tai possua
100 g kuivalla pannulla paahdettuja maapähkinöitä
4 rkl sokeria
ripaus suolaa
1/4 dl tamarind tahnaa
2 laakerinlehteä
1 dl vettä
2 kuorittua ja kuutioitua perunaa
1-2 kuorittua ja lohkoiksi leikattua sipulia
4 rkl rypsiöljyä

MASSAMAN CURRYTAHNA:
10 kuivattua chilipalkoa
2 tl galangal juuren kuorittua ja siivuiksileikattua palaa
4 tl ohiksi siivuiksi leikattua sitruunaruohoa
2 tl mustapippureita
2  valkosipulin kuorittua kynttä
2 tl silputtua punasipulia
2 tl korianterin siemeniä
2 tl jauhettua kanelia
2 tl fenkolin siemeniä
2 kuivattua neilikkaa
2 tl kardemomman siemeniä

Paahda kuumalla kuivalla pannulla chiliä, galangalia, sitruunaruohoa, pippureita, valkosipulia, munasipulia, korianterin siemeniä, fenkolin siemeniä ja cardemomman siemeniä, kunnes väri muuttuu astetta tummemmaksi. Laita kaikki ainekset mortteliin ja jauha tasaiseksi tahnaksi. (Laiskoina päivinä:  oikaise, ja käytä blenderiä).

Kuumenna öljyä wokissa, lisää tahnaa, paista 3-4 minuuttia ja siirrä sivuun. Kuumenna 250 ml kookosmaitoa pannulla, kunnes se alkaa kiehua, lisää currytahna ja lihapalat ja keitä 5 minuuttia.

Lisää pähkinät, sokeri, suola, tamarind, laakerinlehdet, 250 ml kookosmaitoa, vettä ja perunat ja anna porista miedolla lämmöllä n. puolisen tuntia. Kun perunat ja liha kypsyvät, lisää sipuli ja anna vielä hautua 5 minuttia. Tarjoa höyrytetyn riisin tai roti-leivän kanssa.
_________________________


TÄYTETTY THAIOMELETTI

1 tl kokonaisia mustapippureita
2 kuorittua valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
100 g kana- tai possunjauhelihaa
2 rkl hienoksi silputtua sipulia
2 rkl hienoksi silputtua porkkanaa
2 rkl silputtua minimaissia
1 rkl tuoreita herneitä
2 rkl osterikastiketta
2 kananmunaa

Jauha pippurit ja valkosipuli morttelissa tasaiseksi tahnaksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää pippuri-valkosipulitahna, kuullota hetki ja lisää jauheliha. Kun liha on kypsää, lisää vihannekset ja paista miedolla lämmöllä kunnes porkkana pehmenee. Mausta osterikastikkeella ja siirrä kulhoon, sivuun odottamaan munien paistoa.

Riko munat kuppiin, sekoita rakenne haarukalla rikki. Kuumenna öljyä pannulla, kaada munaseos pannulle ja paista kypsäksi, kaada jauhelihaseos munaletun keskelle, käännä reunat seoksen päälle ja kumoa nyytti nopealla kääntöliikkeellä ylösalaisin lautaselle.

Leikkaa pintaan veitsellä X-kuvio ja koristele korianterin lehdillä.
_______________________


Täältä löytyy Klong Toeyn slummin tuoreimmat kuulumiset ja kirjantilauslinkki kiinnostuneille:
cookingwithpoo.com