tiistai 22. tammikuuta 2013

KARJALANPAISTIA JA KATASTROFIN POIKANEN


Eilen tehtiin karjalanpaistia ja painepesurikin tuli tutuksi kun olin lattianpesuvuorossa. Ensin näytettiin miten laite toimii, erityisesti painotettiin kuinka tärkeää on muistaa sulkea vesihana pesun jälkeen. (Hana on kuin astiapesukoneen vesikytkin, sen voi jättää päälle, eikä välttämättä käy kuinkaan, mutta jos letku vuotaa tai halkeaa, suihkuaa vettä täydellä paineella rajattomasti ja lopputulos on varma vesivahinko.)

Kierittelin letkua rullalle ja asettelin pesuria paikoilleen, kun huomioni herpaantui vain hetkeksi ja siirryin toisiin hommiin...Keittiön siivous jatkui tavalliseen tahtiin, pakkasimme ylijäämäruoat annosrasioihin ja veimme ne kahvilan myyntipisteeseen, sitten alkoi kotimatka. Mikään ei muistuttanut alitajunnassani painepesurin hanasta...ennen kun seuraavana aamuna. Kello herätti tavalliseen tapaansa tasan kuudelta, ja muistin hanan samalla sekunnilla kun avasin silmäni.

Lainehtivan opetuskeittiön kauhukuva silmissäni lähetin koululle viestejä missä pyysin ensimmäistä paikalle saapuvaa pelastamaan mahdollisen keittiö-katastrofin. Huh sitä helpotuksen tunnetta kun sain vastauksen että keittiö oli ollut vielä illalla toisen ryhmän käytössä, eikä kauhuskenario ollutkaan toteutunut.

Opin nyt ainakin yhden asian tänään: painepesurin hana ei jää minulta varmasti enää koskaan auki.


KARJALANPAISTI
1/2 kg naudanpaistia
1/2 kg sianlapaa
1/2 kg lampaanlapaa
1/2 kg sipulia, mirepoix
1/2 kg porkkanaa, mirepoix
suolaa, maustepippuria, laakerinlehtiä
1 pullo olutta
vettä

Kuutioi lihat ja pane ne voideltuun GN-astiaan. Ruskista lihoja uunissa 200℃:ssa n. 15 min (tai valurautapadassa hellalla) ja lisää leikatut juurekset sekä mausteet. Lisää astiaan olutta ja kylmää vettä niin, että kaikki ainekset peittyvät juuri ja juuri. Hauduta uunissa 120℃:ssa, tai hellalla miedolla lämmöllä, n.5-6 tuntia. Varmista, ettei tuote pääse kuivumaan liiaksi. Astian voi peittää esimerkiksi kannella tai foliolla. Maksaa ja munuaista käytetään myös karjalanpaistin yhtenä osana. perinteisessä ohjeessa mausteina käytetään ainoastaan suolaa ja sipulia.

PS. Miepoix tarkoittaa 3-4 cm:n kokoista epämääräisen muotoista kuorittua kasvispalaa ja GN-astia on kansainvälisen GASTRO NORM-mitoituksen mukainen, uuneihin, jäähdytyskaappeihin, lämpöhauteiseiin jne. sopiva teräs astia, lempinimeltään PAKKI.


4 kommenttia:

 1. hienoa minna BRAVOO ,tää sun bloki on aivan loistava!!!

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva lukea ja todeta edistyminen tälläkin alalla! Hienoa kerrassaan.
  Mut missäs Meksikon kuvat viipyy? Kyllikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kyllikki, sulla taitaa olla sisäpiirin tietoa...meksikon työharjoittelukuvat tulee kyllä linjoille, kunhan kerkiävät...stay tooned!!!!

   Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !