keskiviikko 30. tammikuuta 2013

TILLILIHAA JA TEORIAATämä päivä oli pyhitetty puhtaasti teorialle. Aamu alkoi anniskelupassikokeella. Se oli ensimmäinen koe, ja vatsanpohjalla lenteli perhosia. Miten elävästi tulikaan luikioaika mieleeni; juuri tähän samaan tyyliin jätin kokeisiin lukemisen AINA vihoviimeiseen tinkaan, ja yritin sitten päntätä tietoja viime metreille saakka. Tiedonjyväset vilisivät päässäni villisti ja kokeen kunniakas läpäisy vaikutti melko kaukaiselta ajatukselta...

Viime viikolla meille pidettiin luento alkoholipassi aineistosta. Lakitekstillä on kieltämättä keittiötunteihin verrattuna aika puuduttava vaikutus, siitä kertoi auditoriossa taustalla törähdellyt  kuorsaus (se en muuten ollut minä). Ostin netistä 2€:lla harjoittelukysymykset käyttööni, mutta kun zoomasin katsettani tietokonenäyttöön, lupsahtelivat silmät kiinni ja pää alkoi pilkkiä saman tien. Nyt on siis kaksinkertaisesti todistettu että alkoholista voi saada laskuhumalan ihan teoriassakin, pelkän lakitekstin voimalla!

Eilisellä keittiötunnilla tuli puolestaan selvitettyä TILLILIHATEORIA.
Kouluruokien inhokkilistan jaetulla kärkisijalla olivat omassa arvoasteikossani, vuodesta toiseen; tilliliha ja kanaviillokki. Opin nyt, että molemmissa on pohjana VELOUTÉ-kastike (= vaalea suurustettu peruskastike), vain mausteet ja pääraaka-aine vaihtelevat, muuten tilliliha ja kanaviillokki ovat kuin identtiset kaksoset. SIIS: minullahan on vain ollut "hyvä maku" jo pienestä pitäen, enkä enää yhtään ihmettele, miksei  kumpikaan näistä aikoinaan maistunut.


Kaiken tämän teorian sisäistäminen kasvatti pohjattoman nälän, onneksi tehtävälistallalla oli vielä iki-ihana CAESARSALAATTI, käsin vatkattuine majoneesikastikkeineen. NAMS !

CAESARSALAATTI
 pekonia
 romainesalaattia
 caesarkastiketta
parmesaanijuustoa
 krutonkeja

Paista pekoni rapeaksi paistinpannulla. Jäähdytä pekoni ja leikkaa se veitsellä paloiksi. Pese salaatti ja leikkaa se reiluiksi paloiksi (n. 3x3 cm:n kokoisiksi). Vuole juustosta lastuja kuorimaveitsellä. Sekoita teräskulhossa salaatti ja pekoni yhteen. Lisää joukkoon kastike. Sekoita salaatti varovasti tasaiseksi ja pane esiin lautaselle. Lisää salaatin päälle krutongit ja juustolastut.

CAESARKASTIKE
1 keltuainan
1 korkillinen viinietikkaa
reilu 1 rkl dijonsinappia
2 silputtua valkosipuin kynttä
1/2 purkillista anjovislientä
1/2 purkillista soseutettua anjovista
öljyä niin paljon kunnes kastike irtoaa kulhon reunoista
parmesaanijuustoa
omenamehua
suolaa
mustapippuria

Sekoita pyöreäpohjaisessa teräskulhossa keskenään tasalämpöiset raaka-aineet: keltuainen, viinietikka, sinappi, valkosipuli, anjovisliemi ja anjovissose. Kaada öljyä ohuena nauhana munamassan sekaan tasaisesti koko ajan sekoittaen, niin kauan kunnes majoneesi irtoaa kulhon reunosta. Ohenna majoneesi kastikkeeksi omenamehulla, maista ja mausta suolalla ja pippurilla.


PS1. Tiesitkö mistä CAESARSALAATTI on saanut nimensä?
No, salaatti on peräisin Meksikon Tijuanasta, jossa italialaissyntyinen Alex Cardini, entinen Italian ilmavoimien lentäjä työskenteli veljensä Caesarin omistamassa ravintolassa. Perimätidon mukaan joukko kaliformialaisia oli yllättäen tullut juhlimaan Amerikan kansallispäivää vuonna 1924, eikä Alexilla ollut tarjota muuta kuin kuivaa leipää, parmesaanijuustoa ja lehtisalaattia, munia valkosipulia ja öljyä...Salaatti sai nimen "lentäjän salaatti", mutta muuuntui myöhemmin maailmankuuluksi Caesarsalaatiksi.

PS2. Ai niin, se anniskelupassikoe meni muuten läpi :)

2 kommenttia:

  1. Caesarsalaatin kastiketta on koestettava myös itse. Tähän asti olen ostanut sen aina valmiina, mutta nyt on aika tehdä se ihan itse. :)

    VastaaPoista
  2. Huli/meanwhile in Longfield,
    EHDOTTOMASTI kannattaa kokeilla !!! Tää home-made on ihan must, kaupan valmis Caesar-paketeissa on monesti valkosipuli-kermaviilikastiketta ja jääsalaattia, oikean valkosipuli-anjovis-majoneesikastikkeen ja sidesalaatin sijasta...KOKONAAN IHAN ERI SALAATTI !

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !