torstai 14. helmikuuta 2013

ENSIMMÄISET VIERAAT


Tänään teimme ruokaa ensimmäistä kertaa asiakkaille = kutsuvieraille = tarjoilijakokelaille. Harjoittelimme samalla yhteistyötä tarjoilijoiden kanssa. Ryhmät jaettiin kahtia ja saimme olla vuoronperään kettiössä häärääviä kokkeja ja sitten oman opetukeittiömme asiakkaita.

Totta se on; kattaus on puoli ruokaa! Ja hyvä palvelu on kuin piste iin päällä! (Ja hyvässä seurassa, oikealla asenteella ja sopivalla taustamusiikilla sekamehukin maistuu vuosikertaviiniltä!)
:D


BECHAMEL  KASTIKE POSSUN LEIKKEELLE
1 l laktoositonta ruokakermaa
80 g voita
80 g vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
jauhettua muskottipähkinää

Kuumenna kerma kattilassa sulata rasva toisessa kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot. (Roux 160=80g/voita+80g/jauhoja).

Kypsennä seosta vähän aikaa koko ajan sekoittaen. Lisää kuuma kerma vähitellen, alussa voimakkaasti vatkaten ja sitten koko ajan huolellisesti tasaiseksi sekoittaen. Hauduta kastiketta n. 30 min. Mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Tarkista ettei kastike mastu vehnäjauhoille, jos jauhon maku tuntuu, jatka kypsentämistä.

(Jos haluat vaikkapa kantarellikastikkeen, paista sieniä ja sipulia pannulla ensin niin kauan ettei sienistä enää irtoa nestettä ja tee bechamel kastike päälle tavalliseen tapaan.)

MORNAY KASTIKE = juusto-bechamel kuorrute kukkakaalille
Tee perus bechamel kastike, nosta kattila pois liedeltä, lisää 2 munankeltuaista ja 200 g raastettua gruyerejuustoa, sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.


SEKOITETTU (YKSINKERTAINEN) VOITAIKINA
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/4 vettä

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi, lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi, taita molemmat sivut keskelle ja kauli uudestaan. Tee tämä kolme kertaa.
PATONKI
1 l vettä
50 g tuorehiivaa
50 g öljyä
35 g suolaa
1,4 kg vehnäjauhoja
1-2 kananmunaa

Liuota hiiva KYLMÄÄN veteen. Lisää öljy, suola ja jauhot. Sekoita taikina yleiskoneessa. Muotoile taikinasta 225 g:n patonkeja. Pane patongit patonkipellille ja voitele ne kananmunalla. Pane potongit kulmään 25 min ajaksi. Voitele patongit vielä kerran kanamunalla. Paista patonkeja 200℃:ssa n. 8-10 min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !