torstai 7. maaliskuuta 2013

KONGOLAISIA KARJALANPIIRAKOITA

                   
Työparini, kuvankaunis Kongossa syntynyt Suomi-tyttö, harjoitteli tänään meidän muiden mukana paperinohuen ruistaikinan kaulimista ja karjalanpiirakoiden rypytystä. Luokkamme nallekarhumaisista pojista yksi on ammatiltaan kondiittori-leipuri, ja loput ensikertalaisia. Arvaat varmaan jo, ettei pellille ilmestynyt kahta samannäköistä piirakkaa... Kaikki olivat erittäin...miten sen nyt sanoisi... persoonallisen näköisiä.

Minua jäi harmittamaan, että tänään oli viimeinen työpäiväni ennen virallisen opintovapaan alkua ja jouduin pakkaamaan veitseni ja lähtemään töihin, (vesi kielellä), juuri ennen ruokailua. Kaikista päivistä JUST TÄNÄÄN, kun ruokalistalla olisi ollut voissa paistettuaa, parmesaanilla höystettyä parsaa, munakoiso-hunaja-basilika-terriiniä, niitä karjalanpiirakoita... herkkuja herkkujen perään...


Minulta jäi myös näkemättä karjalanpiirakoiden viimeistely...arvailujen varaan jää; kastoiko kongolainen Suomi-tyttö piirakkansa voi-maitoseokseen vai penslasiko hän ne voisulalla...

PS. Tiesitkö muuten että munakoiso sisältää nikotiinia??? Siksi se pitää itkettää...(Tosin munakoisoja pitäisi syödä vähintään 10 kg saadakseen savukkeen verran nikotiinia, eikä uusissa jalostetuissa lajikkeissa itketysneste ole enää kovinkaan tummaa eikä kitkerää...)

____________________KARJALANPIIRAKAT

täyte/riisipuuro:
2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

kuoritaikina:
5 1/2 dl ruissihtijauhoja
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
+ ylimääräistä ruis- tai vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen

munavoi:
3 kovaksi keitettyä munaa
1/4 tl suolaa
100 huoneenlämpöistä voita

Lisäksi tarvitset voiteluun 4 dl täysmaitoa + 150 g voita


Aloita puurosta; keitä riisiä ensin vedessä niin kauan että riisi imee itseensä kaiken nesteen, lisää sitten maitoa pienissä erissä (samaan tapaan kuin risottoa tehdessä). Lisää suola ja öljy ja keitä puuro kypsäksi, miedolla lämmöllä, kokoajan hämmentäen. Siirrä sivuun jäähtymään.

Tee taikina kylmistä raaka-aineista. Sekoita kylmään veteen jauhot, suola ja öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Kääri pohjataikina talouskelmuun ja nosta hetkeksi jääkaappin jäähylle.

Jauhota leivinalusta ja kauli takina ohueksi levyksi. Paina stanssilla (pyöreällä muotilla tai kahvikupin  reunalla) taikinasta ympyröitä, irrota taikinakiekot ja säilö ne muovin alle, ripottele ruisjauhoja väliin. jatka samaan tapaan kunnes koko taikina on valmiina kiekkoina.


Kauli taikinakiekot mahdollisimman ohuiksi. Levitä täytettä kuoren päälle, älä kuitenkaan ihan reunolle asti. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja paina etusormilla piirakan keskiosaan uoma. Nipistä peukalolla ja etusormella reunaan aaltokuvioita.

Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Varmista ettei leivinpaperi ole peltiä suurempi, muuten paperi palaa kuumassa uunissa. Paista karjalanpiirakoita 275 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Sulata voi ja sekoita huoneenlämpöiseen maitoon.
Voitele piirakat voi-maitoseoksella ja pinoa päällekkäin (pohjatkin saavat imeä itseensä voita), tai kasta piirakat nopeasti voi-maitoon ja nosta hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Peitä hetkeksi leivinliinalla. Tarjoa munavoin kanssa.

Munavoi:
Silppua kanamunat hienoksi ja sekoita notkeaan voihin.
Mausta suolalla ja sekoita tasaiseksi.

JA MUISTA NÄMÄ PIIRAKOITA LEIPOESSASI:
➔riisipuuroa pitää hämmentää ja vahtia herkeämättä
➔ pohjataikinan pitää olla ohutta
➔ rypytyksessä ei saa jäädä korkeitä törröttäviä huippuja, (sellaiset kärvähtävät uunissa ja raapivat syöjän kitalaen), paina siis kaikki kohoumat ennen paistamista______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !