torstai 21. maaliskuuta 2013

POP-UP RAVINTOLA


Luokkahuoneesta tuli tänään kynttilänhämyinen pop-up ravintola. Tarjoilijaopiskelijat muuttuivat salihenkilökunnaksi, toimiston väki ja opettajat tekivät pöytävarauksia, ja me pyöritimme keittiötä.

Piiiiiiiitkä, mutta hauska ja herkullinen päivä.
Vaikeaa sanoa kumpi oli mukavampaa: ravintolasalissa nautiskelu kesken kiireisen koulupäivän, vai tarjoilijoiden bongilistojen tulkitseminen ja keittiön hulinassa hääräminen...






PAELLA
2 kanan rintafilettä
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
2 tomaattia
150 g chorizo-makkaraa
500 g simpukoita kuorineen
4 valkosipulin kynttä murskattuna
1 keltainen sipuli paloiteltuna
3 dl arborio-riisiä
1/2 tl kurkumaa
(ripaus sahramia)
1/2 tl tulista paprikajauhetta
2 dl valkoviiniä
4-5 dl kanalientä
250 g jättikatkaravunpyrstöjä (mielellään raaakoja)
1 vihreä paprika
persiljapuntti
1 sitruuna

Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää kana ja paistele kypsäksi. Siirrä kasarin reunoille odottelemaan. Lisää kuutioitu chorizo ja paistele muuteman minuuttia. Lisää suola ja pippuri, paprika, kurkuma ja sahrami. Lisää kuutioiksi pilkotut tomaatit ja kääntele hyvin pannulla.

Lisää kasariin viini ja hämmentele, kunnes neste on haihtunut. Lisää kanaliemi, nosta hiukan lämpöä niin, että neste kiehuu. Alenna sitten lämpöä ja lisää kana paellaan. Laita kansi päälle ja anna riisin hautua miedossa lämmössä noin 17 minuuttia. Lisää simpukat ja katkaravunpyrstöt, kääntele parin minuutin ajan, kunnes äyriäiset ovat kypsyneet.

Ripottele päälle persiljaa. Tarkista maku. Leikkaa sitruunasta 1/3 ja purista paellan sekaan. Varaa tarjoilua varten sitruunalohkot jokaiselle syöjälle.


Tiesitkö että paella on kotoisin Valencian ympäristöstä ja että se tarkoittaa katalonian kielessä  kannetonta pannua? Alkuperäiseen paellaan kuului vain riisiä, sahramia, oliiviöljyä, vihanneksia, kanaa, jänistä, possua, papuja, tomaattia, paprikaa ja yrteillä syötettyjä etanoita. Jollei etanoita saatu, voitiin käyttää rosmariinia, joka kuulemma antaa samanlaisen maun.

Alunperin paellassa ei siis ollut mereneläviä. "Kalaa, äyriäisiä ja simpukoita käytetään toki samanlaisessa riisiruoassa, muttei yhdessä lihan kanssa", sanoo Alicia Rios, tomera ja tulinen aidon espanjalaisuuden puolustaja. Ruokalaji, joka meillä tunnetaan paellana, on hänen kirjassaan nimeltään  arroz a la marinera, "merimiehen vaimon riisi".

_________________________

MANSIKKAPIIRAKKA
murotaikina:
200 g voita
150 g tomusokeria
hiven suolaa
2 kpl keltuaisia
250 g vehnäjauhoja

täyte:
600 g halkaistuja pakastemansikoita
100-150 g sokeria
30 g perunajauhoja

kastike:
1 vispikermaa
2 kpl vaniljatankoa
10 keltuaista
250-275 g sokeria

Sekoita voi, tomusokeri, suola ja keltuaiset nyppimällä teräskulhossa. Sekoita jauhot massaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina riittää kahteen n.22 cm:n vuokaan.

Voitele piirakkavuoka. Levitä vuokan puolen cm:n paksuinen kerros taikinaa, myös reunoille. Jäähdyt taikina kylmiössä. Sekoita marjat, sokeri ja perunajauhot yhteen. Levitä massa taikinan päälle. Paista piirakkaa uunissa 175℃:ssa n. 40 minuuttia.

Kiehauta kerma ja halkaistut vaniljatangot teräskattilassa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi teräskulhossa. Kaada kiehuva maitoseos ohuena nauhana munien sekaan. Kypsennä massa vesihauteessa n. 82℃:seen. Siivilöi ja jäähdytä kastike nopeasti jäävesihauteessa.



4 kommenttia:

  1. Täytyypä kokeilla tuota sinun Paella-reseptiäsi!Chorizo-makkaraa en ole aikaisemmin paellassa käyttänyt.Jos muistat, niin ei silloin 70-luvulla Suomessa(Laukaassa) saanut kokonaisia simpukoita, piti tyytyä purkitettuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija,
      en muista oikeestaan mitään muuta kuin että sun tekemä paella oli taivaallisen hyvää ja eksoottista herkkua ! Ja koska se oli ihan ensimmäinen kerta minulle, oli rima asetettu suoraan aika korkealle, eikä maailmallakaan kaikenkarvaiset riisipyttipannut ole aina maistuneet...

      Kiitos vaan tästäkin NAMS-muistosta !

      Poista
  2. Mielenkiintoinen tarina paellasta ja elämänläheinen blogi! Hyvä että "eksyin" tänne sivulle !!!

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !