perjantai 22. marraskuuta 2013

"RYHMÄ RÄMÄ GOES CHOCOLAT"

KOLMETOISTA NÄKEMYSTÄ SAMASTA JÄLKIRUOASTA...MINKÄ SINÄ SÖISIT?
Ryhmä rämän "pieni suklaapuoti"-teema sai tällä viikolla jatko-osan. Vuoroon pääsivät suklaamousse ja täydellisen tiramisureseptin metsästys. Olihan listalla pari päivää keiteltyä osso buccoa, kalan nahan fileointiharjoituksia, kermassa haudutettuja lohirullia, savusimpukkatahnaa, inkiväärillä ja chilillä maustettua chevizeä, linnapaistia, samettisia velouteekastikkeita, fillokolmioiden taittelua, salonkikelpoisten perunalisäkkeiden loihtimista... ja paljon muuta...

Mutta yksi makumuisto painui mieleen muita ärhäkkämmin; maistan suussani vieläkin tiramisun löyhkän. Luit oikein, löyhkän! Hakusessa oli maailman paras tiramisuohje ja yhtäkkiä omakäyttämäni vanha resepti tuntui aivan liian helpolta ja arkiselta. Netistä löydetyn aidon italialaisen ohjeen mukaan sitten jokainen ryhmä teki tiramisun...keksien kostutukseen käytettävä alkoholi vain vaihteli, niin, ja yksi ryhmä teki täysin alkoholittomankin version.

Tiramisussahan pohja kostutetaan vahvan kahvin ja marsalaviinin, amarettoliköörin, kahviliköörin tai vaikkapa konjakin sekoitukseen. Yksi luokkakaveri oli älynnyt ottaa kotoaan mukaan pullollisen espressoa, muut yrittivät keittää tavallista vahvempaa suodatinkahvia. Siitä tuli kompastuskivi numero 1; kahvistahan ei saa vahvempaa lisäämällä porojen määrää, vaan käyttämällä tummempipaahtoisia papuja. "Neiti Näpsänä" tämä blondi ideoi kitkerän kahvin poistamisen kokonaan pelistä, niin että savoiardi-keksit kastettiin nopeasti pelkkään kahvilikööriin. Juu, aivan oikein; olisi ehkä voinut maistaa kahvilikööriä ensin, oli nimittäin niin tuhtia tavaraa, ettei meidän ☠-tiramisua voinut syödä kukaan. Halloweenkin meni jo, kauhukekkreitten "myrkkykakuksi" tämä tiramisu olisi ollut täydellinen. Ohjeessa oli kieltämättä aika paljon alkoholia, (ja meidän ohjeessa vielä enemmän). Paras versio oli pelkällä kahvilla maustettu.


TÄYDELLISEN TIRAMISUN resepti on siis edelleen löytämättä. Jos sinulla on hyvä ohje, niin laita linkki tai kirjoita resepti alla olevaan kommenttilaatikkoon. Heitän tiramisuhaasteen nyt bittiavaruuteen ja nappaan bumerangin kommenttiboxista talteen; lupaan kokeilla kaikki ehdotukset!

_________________________

SUKLAAMOUSSE
1 vispokermaa
200 g (1 levy tai vähän enemmänkin) taloussuklaata
2 cl konjakkia
1/2 appelsiinin mehu ja hienoksi raastettu kuori
2 kpl liivatelehtiä

Laita vesihauteeseen samanlämpöiset suklaa, konjakki, appelsiinin mehu ja kuoriraaste. Liota 2 liivatelehteä pehmeiksi kylmässä vedessä, sulata suklaa juoksevaksi ja vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi.

Puristele liivatteesta vesi pois ja sekoita kuumaan suklaaseen. Sekoita ensin 1/3 kermavaahdosta suklaaseen, ja sitten loputkin. Anna hyytyä kylmiössä yön yli.

________________________

VALKOSUKLAAMOUSSE
4 kpl liivatelehtiä
275 g maitoa
350 g valkosuklaata
375 g kermaa

Liota liivatelehdet ja kiehauta maito. Puristele vesi pois ja sekoita liivate meitoon. Paloittele suklaa pieniksi paloiksi. Kaada kuuma maito suklaan päälle ja sekoita massaa huolellisesti sauvasekoittimella. Anna massan jäähtyä 30℃:seen. vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää suklaamassa kerman joukkoon nostellen. Anna seoksen hyytyä kylmiössä.




ENTÄS NÄMÄ UPPOMUNA-ANNOKSET, MIKÄ NOSTATTAA VEDEN  KIELELLE?





 "PIENESTÄ SUKLAAPUODISTA SUUREKSI PULLAPUODIKSI"



5 kommenttia:

  1. 13 näkemystä samasta jälkiruoasta toi mieleeni Joan Miron maalaukset. En raaskisi syödä yhtäkään, mutta ripustaisin seinälle :)

    VastaaPoista
  2. 2 keltuaista, 1/2 dl sokeria, 200 g mascarponea/philadelfiajuustoa, 2 rkl MARSALAVIINIÄ/kahvilikööriä, 2 valkuaista, 8 marianne-keksiä, 2 rkl vahvaa kahvia, 2 rkl kahvilikööriä, 1 rkl kaakaojauhetta päälle
    VAAHDOTA keltuaiset ja sokeri, lisää joukkoon juusto, varwsalaviini ja vaahdotetut valkuaiset. HIENONNA keksit veitsellä, kostuta kahvilla ja liköörillä. PAINELE keksit lasin pohjalle ja kaada päälle juustoseos. ANNA hytyä kylmässä kolme tuntia ja siivilöi päälle kaakaojauhetta. SE ON SIINÄ !

    VastaaPoista
  3. http://www.nigella.com/recipes/view/tiramisu-1289
    Kokeileppas tätä!
    t. Nigela-fani

    VastaaPoista
  4. Hei Sakke ja Nigela-fani, kokeilen ohjeet vielä ennen joulua, perästä kuuluu, pysykää linjoilla. Kiitos ohjeista!!! :D
    t. minna s. (=kotikokista ammattilaiseksi=anna hildan tyttärentytär)

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !