perjantai 7. helmikuuta 2014

"KEVÄTTÄ ILMASSA"


Vaikka ilma ailahteleekin, kuin oikukas vanha ukko, on kevät antanut vuoristossa itsestään ensimmäiset merkit. Mantelipuut ovat puhjenneet kukkaan ja pukevat jyrkät rinteet juhla-asuun. Vaaleanvihreää ruohoa, punertavia mantelipuita ja kirkas turkoosinsininen taivas...(niin, tai siis ainakin niinä päivinä kun harmaa pilvipuuro ei roiku vuorten huipuilta alas rantakyliin saakka...)

Vapaapäiväläisen tuurilla; vaikka keli oli vilpoinen (+14℃), loisti aurinko lempeästi. Jo perinteeksi muodostunut, jokaviikkoinen "Ines Rosales-piknik" toteutui tällä kertaa mantelipuun katveessa. Tein torta-keksien pinnalle zik-zak-ristikkoa sulatetulla tummalla suklaalla, ja ripottelin päälle ronskiksi rouheeksi murskattuja manteleita...


Mantelin kukan tilalle kasvaa pähkinää muistuttava, tuplakuorinen täyteläinen luumarja. Monikäyttöinen mantelin siemen on luonnostaan gluteeniton, kolesterooliton, laktoositon ja runsaskuituinen.  E-vitamiinirikkaista ja vähähiilihydraattisista manteleista voi tehdä vaikkapa mantelimaitoa tai masrsipaania...tai... maistuvathan nuo sellaisenaankin.

MANTELIMAITO
1 dl yön yli liotettuja kuorittuja manteleita
1 l vettä
hunajaa
vaniljan siemeniä
merisuolaa

Laita mantelit ja vesi blenderiin, anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Siivilöi kuidut pois (käytä ne vaikka sämpylätaikinassa tai kakkupohjassa), ja mausta maito oman maun mukaan, esim. merisuolaripauksella, hunajalorauksella ja veitsenkärjellisellä vaniljaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !