tiistai 11. helmikuuta 2014

"TORO & TAPAS"

"röyhelöitä ja dramatiikkaa"
Myönnettävä se on, että viisi viikkoa on tehnyt tehtävänsä.

Härkä on Fuengirolan ja koko Andalucian symboli, korkealla kukkulalla, kaupungin kattojen yläpuolellakin komeilee valtava peltihärkä-patsas. Tuo "Fugen Toro" on valvonut kulkemisiani ja työharjoitteluani kärsivällisenä. Se seisoo paikallaan ryhdikkäänä, kun kukaan muu ei viitsi pistää päätään vesisateeseen, ja erottuu selkeillä ääriviivoillaan myös kirkkaimmassakin päivänpaisteessa. Toro on aina paikalla ja kuuluu kaupunkilaisten arkeen; samaan tyyliin kuin flamencotanssijan pilkukkaat rimpsumekot, härkätaistelijan koristeellinen "univormu" ja kulmakuppiloiden tapas annokset. Nämä kaikki kuulostivat vielä viime vuoden puolella pelkiltä turistirysien myyntivalteilta. Mutta täällä rimpsut, pallokuosit ja härät kuuluvat arkeen (jopa parsakaalilaatikon kyljessä on musta härkä!)


Tapas ja härkätaistelu kulkevat käsi-kädessä; tapaskuppilat olivat alun alkaen miesten valtakuntaa, ja mistäs muusta siellä puhuttiinkaan kuin härkätaistelusta ja urheilusta... Pienien ruoka-annosten nauttiminen vakiintui Andalusian alueella tavaksi jo 1800-luvulla. Kesäkuumalla juomalasin päälle laitettiin leipäpala kanneksi, kärpästen ja pölyn suojaksi. Kun lasit tyhjenivät, maistuivat herkuilla höystetyt kannet huikopaloina. (TAPAS=kannet.)


Espanjalaisen sanalaskun "syö juodessasi - juo syödessäsi" voi lyhentää helposti yhdeksi sanaksi: TAPAS.
Alakoululaisen taideteos aiheesta "uudenvuoden yö Fuengirolassa".
Kaupungin vahtihärkä, Fugen TORO. 

Ja sitten vielä, sokerina pohjalla, eräässä suomenkielisessä paikallislehdessä ilmestynyt viikkohoroskooppi. Sattumoisin olen horoskooppimerkiltäni HÄRKÄ. En yleensä horoskooppeja lue, mutta tällä kertaa se kannatti; ennustus timjamista, mintusta ja tomaattisalaatista vetää suuni leveään hymyyn uudestaan ja uudestaan...ja taas opin uuden sanan; CABALLERO=ritari, herrasmies!


2 kommenttia:

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !