perjantai 14. helmikuuta 2014

"TÄMÄHÄN LOPPUU KESKEN"


Viimeinen työssäoppimisviikko hurahti oikeastaan käyntiin jo viikonloppuna. Pääsin jälleen Marjon mukana Sofia-opiston kokkikoulun apuohjaajaksi, aiheena tällä kertaa TAPAS-annokset. Kokkiryhmä sai neljässä tunnissa pitkän pöydän suorastaan notkumaan herkuista; pinjansiemen-rusina-pinaattia, paistettua paprikasalaattia, aliolia, gazpachoa, kasvispataa, espanjalaista munakasta, friteerattuja munakoisoja ja katkarapuja, höyrytettyjä sekä gratinoituja simpukoita, lihapyöryköitä, munakoisopataa,  salaatteja, marinoituja herkkusieniä, suolaperunoita kastikkeineen...ja kun ryhmä asettautui pöydän ääreen, olisi puheensorinasta voinut kuvitella olevansa aidossa espanjalaisessa tapasbaarissa. Yhteinen herkutteluhetki alkoi lasinnostolla "malja hyville kokeille, salud!"

PINATTIA, PINJANSIEMENIÄ JA RUSINOITA=ESPINACA CON PINNEN Y PASAS
3 rkl oliiviöljyä
n. 300 g pinaattia
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl rusinoita
suolaa
kanelia
Kuumenna öljy pannussa ja lisää pinjansiemenet ja rusinat. Paista hetki, kunnes rusinat pullistuvat, lisää pinaatti ja hauduta vielä hetki. Mausta suolalla ja kanelilla, ja tarjoa alkupalaksi tai liharuoan lisukkeeksi.

PAPUJA ANDALUCIALAISEEN TAPAAN=JUDIAS VERDES
500 g vihreitä pakastepapuja
4 rkl öljyä
8 tomaattia
(100 g savupekonia)
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
suolaa
timjamia
Kuumenna öljy pannussa ja kuullota hienonnettu sipuli, valkosipuli (ja pekoni). Lisää kuutioidut tomaatit ja pavut sekä mausteet. Hauduta kannen alla n. 15 min.

APPELSIINI-FENKOLISALAATTI=ENSALADA DE NARANJA Y HINOJO
4 appelsiinin hedelmäliha viipaloituna
1 fenkoli ohuina suikaleina
1 sipuli ohuina suikaleina
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl appelsiinimehua
12 kivetöntä mustaa oliivia viipaleina
1 tuore siemenetön chili ohuina viipaleina
silputtua tuoretta persiljaa koristeeksi
Pese appelsiinit hyvin ja raasta 2 appelsiinin kuori kulhoon. Sekoita joukkoon menu ja oliiviöljy.
laita appelsiiniviipaleet, fenkoli, sipuli ja oliivit tarkoulukulhoon kerroksittain, eipottele päälle chili ja öliiviöljykastike. Koristele persiljasilpulla.

PIL PIL KATKAT=GAMBAS AL PIL-PIL
n. 1 dl öljyä
n. 1/2 dl valkoviiniä
1/2 tl paprikajauhetta
1 chilipaprika
n. 10 kuorittua ja pilkottua valkosipulinkynttä
pari dl kuorittuja raakoja katkarapuja

Laita öljy, valkoviini ja paprikajauhe cazuelaan, eli pieneen espanjalaiseen savivuokaan (pieni paistinpannukin käy) ja kuumenna liemi liedellä. Lisää chilipaprika ja valkosipulit ja anna niiden kypsyä hetken aikaa. Lisää kuoritut katkaravut ja annan kypsyä, kunnes ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi. Tarjoa patongin kera.

KYLMÄ VIHANNESKEITTO=GAZPACHO
15 cm pätkä edellispäivän patonkia
n. 3 dl vettä
1 kurkku
1 vihreä paprika
1/2 punaista paprikaa
3 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
1/2 sipulia
3 rkl viinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa
Pehmitä patonki ensin kylmässä vedessä. Laita sitten patonki ja paloiksi leikatut vihannekset ja muutkin ainekset tehosekoittimeen. Anna koneen käydä kunnes saat tasaisen seoksen. Lisää mausteet ja nauti vaikkapa hellepäivän janojuomana tai alkukeittona. On tärkeää tarjota gazpacho hyvin jäähdytettynä.


Kouluravintola Aurinkolassa palkittiin käyttäytymiskilpailun voittanut luokka, tänä vuonna kolmosluokka. Hyväkäytöksiset voittajat saivat valmiiksi katetun pöydän, mehua ja suklaaleivoksia!


Ruokailu on osa tapakasvatusta.
Kun tämä kello kilisee, tietävät ruokailijat, että sallitut desibelit on ylitetty.

Viikko huipentui ystävänpäivään, pompottelevien sydänten teemapäivään. Kouluravintola Aurinkolassa  tarjosimme päivän kunniaksi fajitaksia...


Viimeisenä päivänä oli jälleen terveystarkastajan pistokokeen aika. Liekö ystävänpäivän taikaa, mutta siñora inspectorakin oli "yhtä suurta hymyä"...


...ja niin päättyi kuuden viikon Espanjan työssäoppimisjakso, sen pituinen se...nyt hiihtolomalle ja viikon päästä takaisin KOULUUN!



PS. YSTÄVÄNPÄIVÄN LEFFAVALINTA 
"SIN RESERVAS=NO RESERVATIONS=RAKKADEN RESEPTI".



1 kommentti:

  1. Huippu leffa! Huippu raportti! Lisää reseptejä, tarinoita ja leffasuosituksia jään odottelemaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Saara (chef itsekin)

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !