torstai 17. tammikuuta 2013

KESKI-IKÄINEN EKALUOKKALAINEN

                          "ekluokkalainen ekstaasissaan & upouusi koulupuku"

Näin kauan kesti lapsuuden haaveen toteuttaminen; nyt on ensiaskeleet otettu ja oikealle tielle ohjaavat  alan ammattilaiset, Omnian kokkikouluttajat. Aikuisopiston puolella keskitytään täsmätietoon, jo parissa vuodessa minusta tulee KOKKI !

Ensimmäinen koulupäivä meni auditoriossa talon väen tervetuliaispuheita kuunnellen ja suureen campukseen tutustuen. Puhujat vaihtuivat niin tiuhaan tahtiin että mieleen jäi vain lämmin vastaanotto ja erään puhujan lopputiivistys "MIELI ON KUIN LASKUVARJO, SE TOIMII VAIN AVOIMENA" sekä rehtorin sanat "Omniasta valmistuu Suomen parhaat ammattilaiset".



Luokkakavereiksi olen saanut moniulotteisen ja värikkään ryhmän. Niin täysin erilaisia olemme, ettei kenenkään tarvitse kilpailla omasta paikastaan. Liekö sattumaa vai tarkoin valittu ryhmäkokoonpano, mutta tämän palapelin palaset tuntuvat loksahtelevan paikoilleen melkein itsestään.

Toisena päivänä pääsimme jo keittiöön. Reilun parinkymmenen oppilaan ryhmä vipelsi opetuskeittiössä kuin muurahaiset pesässään. Ihme kyllä, pysyimme aikataulussa ja puolelta päivin söimme yhdessä ensimmäistä kertaa omatekoista lounasta; rapukeittoa, hillottua punasipulia, majoneesia, vuohenjuustohampurilaisia, kauraomanapaistosta ja vaniljakastiketta. Meidän ryhmän keitosta unohtui vehnäjauhot kokonaan ja omenapaistoksenkin reunat kärventyivät, silti suuhun jäi hieno jälkimaku. Tästä on hyvä jatkaa...

VANILJAKASTIKE
1 l kermaa
2 vaniljatankoa
12 kananmunan keltuaista
275 g sokeria

Kiehauta kerma ja halkaistut vaniljatangot teräskattilassa. vatkaa keltuaiset ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi teräskulhossa. Kaada kiehuva maitoseos ohuena nauhana munien sekaan. Kypsennä massa vesihauteessa kypsäksi n. 82℃:seen. Siivilöi ja jäähdytä kastike nopeasti jäävesihauteessa.


RAPUKEITTO
100 g porkkanaa, mirepoix
80 g palsternakkaa, mirepoix
80 g selleriä, mirepoix
100 g salottisipulia, mirepoix
40 g fenkolia, mirepoix
300 g ravunkuoria, tai kuorellisia katkarapuja
70 g voita
12 cl konjakkia
30 g tomaattisosetta
80 g vehnäjauhoja
2 l kala- tai vasikanlientä
timjaminoksa
mustapippuria
veitsenkärjellinen cayennen-pippuria
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
tilliä
ravunlihaa 20-25 g/annos

Freesaa teräskattilassa juureksia ja ravunkkuoria. Hauduta niitä n. 15 min ja liekitä ne konjakilla. Lisää  tomaattisose. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä seosta hetki. Lisää kumennettu liemi. Keitä n. 1 1/2 tuntia. Lisää yrtit ja mausteet. Siivilöi keitto. Lisää kuumennettu kerma (2 dl). Paranna keitto kerma-keltuaisseoksella (2 dl kermaa ja 4 keltuaista). Älä keitä keittoa keltuaisten lisäämisen jälkeen. Lisää kuumennettua kypsää katkaravunlihaa ja tilliä keittoon.

MAJONEESI
Majoneesi onnistuu varmimmin jos kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä ja jos öljy lisätään alkuvaiheessa vain tipottain. Alla olevaa perusmajoneesia voi käyttäää sellaisenaan tai sitä voi maustaa eri tavoin, eri nimisiksi kastikkeiksi.

1 keltuainen
1 rkl sinappia
1/3 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 rkl viinietikkaa tai 1 1/2 rkl sitruunamehua
5-8 dl öljyä

Sekoita keltuainen ja mausteethyvin keskenään pallo-, kierre-, tai haarukkavatkaimella mieluiten pyöreä- ja kapeapohjaisessa kulhossa.

Lisää öljy aluksi tipottain tehokkaasti sekoittaen ja sitten ohuena ja tasaisena nauhana. Sekoita koko ajan tehokkaasti mutta rauhallisesti. Maista valmista kastiketta ja lisää mausteita tarvittaessa.






3 kommenttia:

  1. Mukava lukea matkastasi keittiön ammattilaiseksi. Ihanko oikeasti saitte menemään noin paljon öljyä yhdelle keltuaiselle majoneesin valmistuksessa?

    VastaaPoista
  2. Mimmi M, kiitos!
    Jooo-oh...öljyä menee majoneesiin aika kamalan paljon, jos sen tekee oikeaoppisesti...kaupan majoneeseissa on mukaan laitettu maitojauhetta ja kermavaahtoa, joskus kermaviiliäkin...mutta alkuperäisessä majoneesireseptissä ei kyllä ole mitään muuta kuin keltuaista, mausteita ja öljyä...paras lopputulos tulee mun mielestä xtra virgin oliiviöljyn ja rypsiöljyn sekoituksesta (50/50)...mutta jos lasket kaloreita, niin...se ja sama...

    VastaaPoista
  3. Ens kuun 17 pvä sama homma eli kokiksi opiskelemaan espoon omniaan, kiva lukea tätä läpi niin ei jännitä aivan älyttömästi tuleva :)

    VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !