maanantai 4. helmikuuta 2013

RUOTOJA JA RUNEBERGIN TORTTUJA


Tänään kyytiä saivat siiat.
Viikonlopun jäljiltä oli motoriikka hieman hakusessaan, ja terävä fileointiveitsi upposi siikaan kuin lämmin puukko pehmeään voihin...ja yhtäkkiä pää olikin irti. Kiduksista ei enää voinut pitää kiinni, eikä ilman kalapiikkiä oikein mistään muustakaan...tarrasin lopulta siikaa pyrstöstä kiinni, fileoin sen "nurinpäin" ja olin äärimmäisen tyytyväinen etten ole kalatiskillä töissä. (Myös melko vakuuttunut, etten koskaan tule siellä olemaankaan...) Parin harjoituskalan jälkeen veitsen ohjaus ruotojen tuntumassa alkoi jälleen sujua. Ei se harjoitus tehnyt minusta vieläkään mestaria, mutta ensimmäinen päätön kala sentään jäi päivän viimeiseksikin.

KALALIEMI
5 kg huuhdeltuja kalanruotoja
250 g salottisipulia, mirepoix
250 g sipulia, mirepoix
100 g purjon valkoista osaa, mirepoix
100 g herkkusieniä
50 g voita
5 dl valkoviiniä
5 kpl valkopippuria
2 kpl laakerinlehtiä
50 g persiljaa
10 l vettä

Paloittele ruodot, huuhtele ne kylmällä vedellä huolellisesti. Freesaa teräskattilassa kasviksia ja mausteita n. 10 min. Lisää joukkoon ruodot ja freesaa vielä hetki. Lisää nesteet. Kuori syntyvä vaahto pois ja anna liemen kiehua hiljalleen n. 25 min. Anna liemen rauhoittua hetki ja siivilöi liemi kostutetun siiviläliinan läpi. (Muistatko, mirepoix tarkoittaa 3-4 cm:n kokoista epämääräisen muotoista kuorittua kasvispalaa).



Huomenna on Runebergin päivä, ja tehtävälistalle lisättiin rouva Fredrikan ideoimia "nyhjäise tyhjästä"- juhlatorttuja. Ja kuinka meheviä niistä tulikaan; eri näköisiä ja eri kokoisia, mutta NAMS, niin herkullisia! (On muuten avartavaa seurata sellaisen kaverin taiteellista toteutusta, kuka ei ole eläissään nähnyt ainuttakaan valmista Runebergin torttua !)


RUNEBERGIN TORTUT
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl mantelijauhetta
pinnalle: vadelmahilloa
sokerikuorrutus:
n. 1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vatkaamista. Sekota kuivat aineet keskenään kuhossa, ja lisää ne taikinaan. Sekota taikina tasaiseksi. Asettele pellille tai muffinssivuoan syvennyksiin 12 paperista leivos- tai muffinssivuokaa ja lusikoi taikinaa kuhunkin leivosvuokaan. Laita tortut noin 200 asteiseen uuniin ja paista niitä 10 minuuttia. Kumoa tortut vuoistaan ja kasta rommi-vesiseokseen (1 dl rommia+3 dl vettä) heti paiston jälkeen.

Valmista sokerikuorrute sillä aikaa kun tortut jäähtyvät sekoittamalla tomusokeri ja vesitilkka keskenään. Lusikoi jokaisen tortun päälle vadelmahillonokare. Pursota tai valuta lusikalla sokerikuorrutteesta rengas kunkin vadelmasilmän ympärille.


KIISSELI
1l marjamehua (marjoja ja vettä)
250 g sokeria
500 g marjoja
50 g perunajauhoja

Keitä marjoista ja vedestä mehu, siivilöi ja mausta mehu sokerilla. Mittaa 1 l kiehuvan kuumaa mehua kattillaan ja sekoita kylmään vesitilkkaan 50 g perunajauhoa. Nosta mehukattila pois liedeltä, sekoita perunajauho mehun varovasti ja nosta kattila takaisin liedelle hetkeksi, anna pulpahtaa vain kerran. Siirrä kattila viimeisen kerran pois levyltä ja lisää jäisiä marjoja. (Älä vaan vatkaa missään vaiheessa, muuten kiisselistä tulee liisteriä!).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !