torstai 24. lokakuuta 2013

LINJASTOLOUNAS & LIHATON LOKAKUU



Kun on kyse opetuskeittiöstä (ja ryhmä rämästä), toetutuu "lihaton lokakuu" ainoastaan ajatuksena... Ja harjoitusten muodossa. Lounasruokien valmistusjakso huipentui oikean lounasravintolan keittiössä toteutuneeseen "työvuoroon". Kukin sai oman vastuutehtävän; leivonta, jälkiruokien valmistus, pääruoat, salaatit, energialisukkeet, kasvisruoka, tiski, asiakaspalvelu... ja ihan ammattilaisten ottein tarjoilimme puolelta päivin linjastolta annosteltavan lounaan asiakkaillemme; maahanmuuttaja-kokkiryhmälle. Ryhmä rämä pysyi aikataulussa, ruoka sai kehuja ja tiimityöskentely sujui isossakin keittiössä. Lounasruoista kokonaisuutena jäi oikein hyvä jälkimaku!




LIHATTOMAN LOKAKUUN SUOSIKKIEN KÄRKIKOLMIKKO:

JUURES-JUUSTOPIHVIT
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
2 dl porkkanaraastetta
1 dl lanttu-tai selleriraastetta
1 dl palsternakkaraastetta
1 dl sipuli- tai purjosipulisilppua
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl valkosopulista yrttiseosta
1/2 dl punaleimaemmental raastetta (tai puolet kypsytettyä vuohenjuustoa ja puolet emmentalia)

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää joukkoon maito ja korppujauhot. Anna seoksen turvota sen aikaa kun raastat juurekset. Lisää seokseen raasteet ja sipulisilppu, mausta suolalla ja yrttiseoksella.

Sekoita viimeiseksi joukkoon vehnäjauhot ja juurstoraaste. Paista massasta ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuita pihvejä.


PINAATTI-PORKKANARULLA
125 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1-2 kpl ruukkupinaattia tai 2 dl (150g) hienonnettua pinaattia
3 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g (2 dl) juustoraastetta
(1 rkl seesaminsiemeniä)

täyte:
n. 1/2 kg (5 kpl) porkkanoita
1 palsternakka
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 rasia (200g) sulatejuustoa tai 2 prk tuorejuustoa
1-2 rkl tuoretta hienonnettua basilikaa (tai 1 tl kuivattua)
n. 1/2 dl silputtua persiljaa
10 viherpippuria hienonnettuna
suolaa

Sulata rasva kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita puoli minuuttia (kunnes seos on tahnamaisen paksua). Lisää maito koko ajan sekoittaen ja jatka sekoittamista kunnes seos kiehahtaa ja silenee.

Sekoita jouklkoon veitsellä hienonnetut ruukkupinaatit varsineen, niitä ei tarvitse esikiehauttaa. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon munat yksitellenn hyvin vatkaten sekä suola ja leivinjauhe. Levitä taikina kevyesti rasvatulle leivinpaperille uunipellille. Ripottele pinnalle juustoraaste ja halutessasi seesaminsiemenet. Paista rullaa 225℃ uunissa alaritiläsasolla noin 20 minuuttia. Anna rullan jäähtyä uunista ottamisen jälkeen noin 10 minuuttia ja kumoa se voipaperin päälle.

Raaste porkkanat ja palsternakka hienolla terällä. Silppua sipuli. Hauduta kasviksia miedolla lämmöllä kattilassa sekoittaen 10-15 minuuttia. Purista joukkoon valkosipulin kynnet. Lisää sulatejuusto ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Mausta seos basilika- ja persiljasilpulla  sekä hienonnetulla viherpippurilla ja suolalla.

Levitä seos levylle ja kääri rullaksi kääretortun tapaan. Rullan voi tehdä aikaisemmin ja lämmittää ennen tarjoilua. Sen voi myös pakastaa. Pinaatti-porkkanarulla maustuu myös kylmänä.


UUNIJUUREKSET
200 g kuorittua lanttua
200 g kuorittua porkkanaa
100 g kuorittua punasipulia
200 g kuorittua punajuurta
ruokaöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
hunajaa
rosmariinia

Huuhtele ja lohko kasvikset. Sekoita ruokaöljyyn mausteet ja hunaja. Levitä juurekset uunivuokaan, kaada öljy-maustesos päälle, sekoita. Kypsennä uunissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !