keskiviikko 22. lokakuuta 2014

"KÄYTÖSKIRJA"


Sellaiseksi ihmiseksi, kuka ei osaa kirjoittaa tai lukea, alkaa japaninkielinen kirjastoni olla jo aika mittava. Ruokalehdet pursuavat hyviä ohjeita ja houkuttelevia kuvia, kastikekirjakin oli ihan pakko ostaa, ja nyt tämä käytöskirja.

Kirjan sivuilla eläinhahmot opettelevat käyttämään puikkojen lisäksi haarukkaa ja veistä. Eläinlapset käyvät läpi käytössääntöjä, pöytätapoja, erilaisia ruokalajeja ja pöydän kattamisjärjestystä. Ei ollenkaan huono  oppikirja ulkomaalaiselle aikuisellekaan!


Syömäpuikoilla ei leikitä! Niillä ei esimerkiksi koskaan saa siirtää ruoka-astiaa eikä niitä saa tökätä pystyyn riisikulhoon (kuoleman symboli).


Näi syödään kala oikeaoppisesti, jäjelle jää vain "hone" (selkäranka).


Ennen katoin puikot pöytään miten sattuu...mutta nyt tiedän, että Koreassa ne pitää kattaa lusikan viereen lautasen ja lusikan oikealle puolelle, Kiinassa myös oikealle, soppalusikan ja lautasen väliin, mutta Japanissa koko muun kattauksen alapuolelle.


Aterian kattaus noudattaa aina tuttua peruskaavaa, missä riisi on alavasemmalla ja keitto alaoikealla. Niitä ei pidä koskaan sekoittaa, sillä riisi tarjoillaan oikeasta alakulmasta vain kuolleille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !