lauantai 20. huhtikuuta 2013

ENSIMMÄINEN TOP-VIIKKO


Ensimmäinen TOP- (työssäoppimis)viikko hotelli Hiltonin gourmét-keittiössä on nyt purkissa. Uuteen taloon, uuteen keittiöön, uusiin työkavereihin ja yleensäkin uuteen ammattiin tutustumisesta on jäänyt hyvä jäkimaku. Ihan kaikki on uutta, ja tututkin asiat kuulostavat erilaisilta, kun esivalmisteluja tehdään kymmenille, joskus sadoillekin ruokailijoille. Välillä on tullut vahva deja vous-tunne "ihan kuin olisin aina ollut täällä" ja samana päivänä on saattanut tulla mieleen että "mitä ihmettä mä oikein täällä teen?".

Mitä sitten olen tästä viikosta oppinut?
Hiiva voi sittenkin kuolla pakkasessa, nostossa (annosten asettelussa lautasille) pitää muistaa oikea järjestys, muuten "homma kusee", heavy-duty-tiskikoneen salaisuus piilee kauniissa turkoosinsinisissä tiskirakeissa, punakaalilisuke on "se oikea" ankankoiville, terävällä veitsellä leikattu haava paranee nopeammin kuin tylsällä viilletty, ammattikeittiössä munat "keitetään"  höyryuunissa kennoineen päivineen, kuorman purkaminen käy kutosaliharjoittelusta ja jos ei vasemman käden peukalossa olisi kynttä, olisi se nyt jo puoli senttiä lyhyempi.

Tavallisesti kokin työhön kuuluu tiskin pyörittäminen, (astioiden pesu), mutta meidän TOP-keittiössä on ylellisyys nimeltä "tiskari". Opittuani tiskikoneen anatomian; kokoamisen, purkamisen ja toiminnan, olen hiljaisina aikoina ottanut kakkostiskarin roolin, ja auttanut tiskimestaria loputtoman, haisevan  astiavuoren selvittelyssä. Jo nyt tiedän, että on ainakin yksi, kuka minua vilpittömästi tämän työharjoittelun jälkeen jää kaipaamaan.

                                                         


Briossitaikinan kanssa sain käyttää vähän luovuuttakin...sain eteeni pakastimesta sulatetun hiivan ja valmiin reseptin. Tavallisesti hiivan pitäisi kestää pakastaminen, mutta tässä yksilössä ei enää tehoja riittänyt. Taikina ei suostunut kohoamaan, vaikka sitä yritettiin elvyttää uunin päällä lämpimässä...Hiiva oli lopussa ja briossipohjan piti olla valmis seuraavan päivän A la carte -listan kuvauksiin.

Uuteen taikinaan käytin kuivahiivaa. Normaalistihan kuivahiiva tarvitsee 42℃-nesteen herättelylämpötilan, mutta tässä briossiohjeessa ei ollut ollenkaan nestettä, pelkästään notkistettua voita. Siispä huijasin kuivahiivaa; sulatin voin juoksevaksi, mittasin lämpötilan sopivaksi ja sekoitin hiivan voihin... Se oli tämän viikon haastavin tehtävä.

"Lattian pesua, vihannesten pilkkomista, tiskivuoren purkamista, leivontaa ja ruokakuvauksia" - niistä on ensimmäinen TOP-viikko tehty.
6 kommenttia:

 1. Minna, sä olet niin rohkea ja reipas !
  On hienoa seurata tarinaasi, kaikkea hyvää jatkoon sinulle !

  VastaaPoista
 2. Upeeta! Onnea ja huikeita hetkiä uudelle aluevaltaukselle :)

  t. Melli

  VastaaPoista
 3. Olen ylpeä Sinusta,että jaksat niin herkullisesti kertoa oppiaineestasi ja saada meidät
  Taviksetkin kiinnostumaan ruuanlaitosta.....Kiitti vaan! Kyllikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos teille kaikille; Fanittaja, Melli ja Kyllikki kannustavista viesteistä ! Nyt on toinen viikko purkissa ja vaikka unihiekka kutisee jo silmäkulmassa, saitte innostettua minut väsäämään uutta postausta...luvassa siis uutta tarinaa pikapuolin...
   Hienoa että ootte hengessä mukana !!!!! ♡

   Poista
 4. Ajatella että SINUN tekemät leivonnaiset pääsivät Hiltonin kuvauksiin mannekiineiksi! Olen niin ylpeä sinusta Minna Stoilov !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikka ensin näyttikin siltä, ettei koko hommasta tule yhtään mitään...kaikki kunnia kuuluu kuivahiivalle ;)

   Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !