torstai 4. huhtikuuta 2013

"NYT LOPPUI LEIKKIMINEN JA LAULAMINEN"


Opetuskeittiössä puhaltavat tästä päivästä lähtien aivan uudet tuulet; aloitimme LOUNASRUOKIEN VALMISTUS-jakson meille uuden opettajattaren luotsaamana. Tarkkasilmäisimmät päättelivät jo raaka-ainekärryn sisällöstä että tähän loppui leikkiminen ja laulaminen ja että tästä alkaa täsmämittojen sekä täsmällisten ravintoarvojen oppijakso. Kerma vaihtuu maidoksi, jättiravunpyrstöt silakoiksi, pitkään keitetyt liemet vedeksi, kasvien biojätteet sosekoitoiksi ja ravintolakeittiö suurtalouskeittiöksi. 

Opettajamme kertoi pilke silmäkulmassa olevansa "viherhöperö, suolan ja kerman karttaja ja kansanterveysintoilija".  Kuvainnollisesti voisi sanoa että edellisen opettajan Jamie Oliver-tyylinen rento poikamainen, herkuttulijan ote muuttuu nyt kertaheitolla säästeliääksi ja terveysvaikutteiseksi, Marttaliiton arvojen mukaiseksi. 

Ja sekös meille sopii!
Uusi uramme alkoi broilerin koipireisien käsittelyllä; harjoittelimme luiden ja jänteiden poistamista ja siistien suikalieden loihtimista. Opimme myös silakoiden perkauksen alkeet. Jälkiruokapuolella teimme vanhankansan version jacky-makupalasta; kerrosherkun maitokiisselistä ja raparperikiisselistä. 

Terveisiä vaan Marttaliittoon; siemen on kylvetty ja syksyllä Omnian opetuskeittiössä kasvaa rivistö uusia marttahenkisiä kokinversoja!


4 kommenttia:

 1. Ahh, ihanaa! Toinen blogisi toimi minulle innoittajana, mutta tämä! Kamala hinku päästä kokkikouluun! Tuossa olisi parin kilsan päässä Perho, mutta toisen alan opiskelut kesken :( ehkä kahden-kolmen vuoden kuluttua sitten...

  Tätä blogia läpi lukiessa tuli paljon kysymyksiä mieleen ja nyt sitten unohdin melkein kaikki.

  No aina päällimmäisenä tulee mieleen allergiat. Olen allerginen sitrushedelmistä raakoihin juureksiin ja vinegrette-kastike muutaman muun aineen kanssa lamauttaa hengitykseni. Sieniä, oliiveja ja anjovista en voi kuvitella enää koskaan syöväni niiden ekojen kertojen jälkeen, kun niitä maistoin.

  Tuolla taidetaan halveksua moista nirsoilua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne-Mari, kiitos !
   Perho-Omnia-mikä vaan, hyviä kouluja molemmat!
   Meidän Omniasta tiedän sen että kaikilla opettajilla on takanaan pitkä ura alalla, saa siis alusta asti relevanttia opetusta käytännön työhön, ei pelkkää teoriaa...ja Omnian keittiössä leijailee koko ajan herkullinen henki :) sinne on kiva herätä joka aamu kuudelta (ja se on iltavirkun suusta sanottuna jo aika paljon...)

   Allergiat on kinkkinen juttu...ei mitää itsevalittua, mutta vaikuttaa kaikkeen...kokin ammatissa on tosi oleellista maistaa kaikkea mitä tekee, ja ymmärtää makuja vaikkei niistä henkilökohtaisesti pitäisikään...sen takia näin maallikkona kuulostaa aika haastavalta yhtälöltä noinkin monimuotoinen allergia + kokkikoulu, mutta ota ihmeessä yhteyttä koululle/kouluille ja kysy ammattilaisten mielipidettä. Kysy myös opolta mitä hän suosittelisi korvaavaksi opiskelualaksi, onhan paljon muutakin, mikä liittyy ihanasti ruokaan, vaikke ole viimekädessä ruoanvalmistusta...

   Happy Cooking !
   :)

   Poista
 2. Näistä kuvista ja kertomuksista tulee mullekin himo kouluun, mutta ei mihin vaan kouluun eikä mihin vaan luokalle, mä haluisin just tän ryhmän kanssa opiskeleen.

  VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !