sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

"ENSIMMÄINEN KERTA"

"ENSIMMÄINEN LIITUTAULURUOKALISTANI"
Kaikille asioille on ensimmäinen kerta, se, mikä jää muistoihin "neitsytkokemuksena". Tähän kesäviikkoon mahtui monenmonta ensikokemusta.

ENSIMMÄINEN OMATEKEMÄ AHVENANNOS (sisältää ensimmäistä kertaa painavaa raastinkonetta käyttäen vamlmistettua kasvisraastetta)
Olin tähän asti rakentanut annoksia valmiiksitehdyistä osasista, mutta ensimmäistä kertaa pääsin tekemään annoksen kokonaan omakätisesti. Näppituntuman oppii vain tekemällä; ensimmäistä kertaa aloin ymmärtää, mitä käytännössä tarkoittaa, että pihvit ja kalat käännetään "kun väri on kauniin ruskea", ja mausteita laitetaan "sopivasti".

ENSIMMÄINEN OMATEKEMÄ LINDSTRÖMINPIHVIANNOS.
Vastasin tällä viikolla myös ensimmäistä kertaa salin lankapuhelimeen ja pääsin neuvottelemaan saksalaisen matkatoimistovirkailijan kanssa 340 japanilaisturistille järjestettävästä korvapuustien leipomiskurssista. Iho meni kananlihalle...olinhan vain muutamaa päivää aikaisemmin ottanut keittiössä pullanleipomiskurssin puheeksi...ja kertonut koulun etätehtävästä, missä perustimme oman ravintolan...minun ravintolani oli japanilaisille transitmatkustajille suunnattu lounasravintola, missä pidettiin myös korvapuustien ja karjalanpiirakoiden leipomiskursseja... ja sen kerran kun vastaan puhelimeen, saan höpötellä samasta aiheesta. Korvapuustitelepatiaa?!

ENSIMMÄINEN NIIN KAUNIS DESIGN-SIPULI, ETTEI MEISTÄ KUKAAN OLISI RAASKINUT SITÄ SILPUTA .
Kassakoneen onnistuin sekoittamaan, niin etteä kone meni lukkoon; piiiiiiiippasi jokaikisellä painalluksella, eikä edes aukaissut kassalokeroa... Oikein arvattu: tästä seurasi ensimmäinen puheluni kassakonehuoltoon.

Tällä viikolla pääsin myös todistamaan työharjoittelupaikkani magneettista vetovoimaa; näin ensimmäistä kertaa omin silmin kuinka kiertoajelubussit, oikeasti, pysähtyvät kahvilan edessä, turistit räpsivät kuvia, ja sitten bussi jatkaa matkaansa seuraavaan nähtävyyteen.

ENSIMMÄINEN OMATEKEMÄ SALAATTIANNOS.
Tämän viikon aikana ymmärsin ensimmäistä kertaa, kuinka suosittu "pyhiinvaelluskohde" Ruokala Lokin kotipesä on muillekin kuin vain japanilaisille. Ja kuinka eksoottisilta Kahvila Suomen arkiset askareet vaikuttavatkaan pitkämatkalisten silmissä. Ensimmäistä kertaa kahvilavieras halusi poseerata henkilökunnan kanssa, kokkihattu päässään, ikäänkuin työtiimin jäsenenä.

Perinteinen, suomalainen, vähän retrohenkinen ruokalista on kuitenkin se, mikä tuo kanta-asiakkaat pöytiin päivästä toiseen. Olen nyt "kuulunut lounaskattaukseen" niin pitkään, että tällä viikolla, ensimmäistä kertaa, kanta-asiakas tervehti minua jo nimeltä.

ENSIMMÄINEN TAIWANILAINEN "FANI".
Ensimmäinen helleviikko ravintolakeittiössä oli kokemus sekin. Mutta kuumuudesta en valita, sen verran harvinaista herkkua se näillä leveysasteilla on! Trooppisessa ilmastossa kasvaa kaikenlaisia ihmeitä. Niinkuin nyt tämä terassin ensimmäinen puu, mitä minut huudettiin yhtenä aamuna, kesken  pullanleipomisen, ihastelemaan.

ENSIMMÄINEN PUU KAHVILA SUOMEN TERASSILLA.
Viikon kielikylpysanasaldo:
HIRAME =kampela
TARA= turska
SYAKE, SALMON=lohi
SHIROMASU=muikku
NISHIN= silli, silakka
UNAGI=ankerias
ANAGO=meriankerias
SUZUKI=ahven
KAWA KAMASU=hauki
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !