Tästä se alkoi: "muikut ja muusi". Muikuista, kodikkaasta keittiöstä, mukavista kanta-asiakkaista, japanilaisryhmistä ja korvapuusteista... niistä on Kahvila Suomen ensimmäinen työssäoppimisviikko tehty.
Pääsin, heti kättelyssä, kääntelemään muikkuja isolla paistolevyllä, laittamaan annoksia ulos (=nostamaan=kokoamaan lautaselle) ja tarjoilemaan sitten salin puolelle. Tuntui mukavalta kuulua aidon ravintolakeittiön muurahaispesämäiseen tunnelmaan. Jo ensimmäinen päivä Kahvila Suomessa opetti annosruokien valmistuksesta enemmän kuin aikaisemmat keittiökokemukset yhteensä. Olen siis ajautunut aivan oikeaan osoitteseen!
Onneksi lounastiimiin kuuluu myös yksi japaninkielentaitoinen (=japanilainen). Olen siis kaupanpäälliseksi pässyt kielikylpyyn ja saanut ikioman japanin opettajan. Tässä ensimmäisen viikon kielikylpy-sanasaldo: HOUCHOU=HOOZO=keittiöveitsi, KIRU=leikata, pilkkoa, viipaloida, YAKU=grillata, NIRU=pata, muhennos, kiehua, hauduttaa, YUDERU=keittää, MUSU=höyryttää, FURAI=paistaa, ITAMERU=paistettu, paistaa hämmentäen, SAKANA=kala, TORI NIKU=kana, BUTANIKU=possu, GYUU NIKU=nauta/pihvi, TAMAGO=kananmuna, SUKOSHI=vähän, SUKOSHIDAKE=vain vähän, GAMBARI MAS=teen parhaani, KAMBATTI IKIMASHOO=teemme parhaamme, SENSEE=opettaja.
"TAIKAPULLILLA ON HYVÄ HENKI" |
Ammattilaisten pullataikinassa ei voita levitetä taikinalle veitsellä, vaan kaulitun taikinan päälle kaadetaan voisulaa, mikä sitten levitetään tasaisesti, reunoja myöten, avokämmenellä...Välillä tuntuu että japanilaisten "pullanhenki" uskomuksessa on sittenkin perää; korvapuusti kun tuntuu elävän omaa elämäänsä, eikä leipojalla ole paljoakaan sanottavaa. Vaikka kuinka yrittäisit tehdä tasalaatuista, teet kaiken täysin saman kaavan mukaan, tulee jokaisesta pellillisestä omanäköisiään.
Pohjanoteeraukseni oli liikaa voisulaa sisältänyt pellillinen; kanelin tuhrima voi valui ulos ja sotki kaiken...olin aivan varma, että näistä rumiluksista tulisi pelkkää hävikkiä...mutta japanilaisryhmälle kelpasi jokaikinen. Eloisa ryhmä nautti ensin pullakahvit, räpsi valtavasti kuvia ja osti sitten vielä loput pullat mukaansakin. Iltaa varten varattuja korvapuusteja piti "piilotella" keittiön puolella, tiskiltä myytiin kaikki. Ryhmän lähdettyä näytti kuin heinäsirkkalauma olisi pyyhkäissyt ruokalan läpi.
TÄMÄN LEIPÄTAIKINAN SAIN TEHDÄ ENSIMMÄISEN PÄIVÄN PÄÄTTEEKSI. |
Taikinaterapialla siis aloitetaan ja siihen myös päätetään päivä. Kovaa työtä, mutta aika idyllistä?!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !