lauantai 2. elokuuta 2014

"HELTEEN HENKI"


Helteen Henki on sekin olemassa; se härnää esiliinoihin ja päähineisiin sonnustaunutta, hehkuvan  hellan ääressä työskentelevää keittiöväkeä, ja puhaltaa ilmaan lämpimiä hönkäyksiä juuri silloin kuin sitä vähiten kaipaisi. Voisi luulla, että helteellä on aina kuuma, ja sillä siisti... Mutta muutaman asteen erolla on keittiössä valtava vaikutus. Kahvila Suomessa toteutettujen ihmiskokeiden perusteella: +30=ei vielä tunnu missään, +32℃=OK ilman äkkinäistä liikehdintää, +34℃=housunlahkeet liimautuvat jalkoihin ja +35℃=iho kiiltää hiestä, yli +35℃=päivä menee ohi hellehuumassa ilman minkäänlaista ajantajua!


Työharjoittelujakson loppusuoralla olen päässyt helteensietotestin lisäksi harjoittelemaan työjärjestyksen hoksaamista. Helle on toiminut omalta osaltaan hyvänä opettajana; ja pysäyttänyt funtsimaan, jottei  yhtään turhaa askelta tarvitsisi ottaa. Ilman hellettäkin bongilapun purkaminen pitäisi aina alkaa ajattelutoiminnalla. Ei siis niin, että lukisin ensimmäisen sanan listalta ja säntäisin sitä tekemään, vaan että lukisin listan ensin loppuun, miettisin, minkä kypsyminen vie pisimmän ajan, ja jos oikein näppärä olisin, niin kurkkaisin jo paria seuraavaakin bongia, ja niputtaisin eri tilausten eniten aikaavievät raaka-aineet... Todellisuudessa; labyrintti menee helteen sokaisemalle harjoittelijalle liian sokkeloiseksi jo parin ensimmäisen bongin jälkeen... Jokatapauksessa; oikeaa järjestystä olen tällä viikolla yrittänyt opetella.


Tämä on helppo; pata (valmiiksi haudutettu) ja muusi (vesihauteeseen valmiiksi misattu) saavat odottaa lämpimässä kun muikut laitetaan paistumaan, sitten kun ne käännetään, voi ranut (ranskanperunat) laittaa uppopaistumaan, ja rakentaa lautasille lisukkeet, tehdä pata+muusi annoksen, valuttaa ranut, maustaa ne, laittaa lautaselle ja hakea muikut ja niiden kastikkeen+sitruunalohkon ja koristella annokset tillillä/persiljalla.


Tässä 1. lähtee vihannekset uuniin, 2. lohkoperunat uppopaistimeen, 3. leikkeet pannulle, 4. tehdään lautaset, 5. laitetaan hauki paistumaan, 6. lämmitetään valmiiksi misatut pyörykät ja 7. käännetään leikkeet ja kala, valutetaan ja maustetaan lohkoperunat... ja haetaan lisukkeet, leikkeet, pyörykät ja kala lautasille. Lisätään annoksiin sitruunalohko, kastike, tillinoksa, persiljasilppu ja puolukkasurvos. TADAA; valmista! (Mutta tässähän oli vain 1 bongi...oikeassa elämässä olisi pitänyt samalla tehdä jo seuraavaakin tilausta. HUH HELLETTÄ!)

HELLEVIIKON KIELIKYLPYSANASALDO:

SAKANA NO HONE= kalan ruoto
SUKOSHIDAKE SAKANA NO HONE= vähän ruotoja
TAKU SAN/IPPAI= paljon
KONO SAKANAWA IPPAI HONEGA ARIMAS= tässä kalassa on paljon ruotoja
KOBONE=pieni ruoto
KOCHIRA KOSO= ei kestä (vastauksena kiitokseen)
KEKKOO DES=ei kiitos (vastauksena saisiko olla-kysymykseen)
OHASI=syömäpuikot
OSARA=lautanen
GLAS KOPPU=lasi
KOCHA KOPPU= teekuppi
KOHI KOPPU= kahvikuppi
ICHIGO=mansikka
KUDAMONO=vadelma
KOKEMONO=puolukka
SATOU=sokeri
SHIO=suola
KOSHOU=pippuri
KURO KOSHOU=mustapippuri
SHIRO KOSHOU=valkopippuri
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !