maanantai 18. elokuuta 2014

"HUH HUH"

"EMÄNNÄN PIKAPALAVERI PEKKA TERÄVÄN KANSSA...EIKUN...."
Sain koulun kautta tilaisuuden päästä avustamaan vuoden 2014 kokkien kokki tittelin voittanutta, Michelintähdellä palkitun ravintolan perustajaa; Pekka Terävää. Erikoistehtäväni oli valmistaa OLO-ravintolan reseptillä á la carteannoksen lisukkeena tarjottava punasipulihilloke. Tottakai innostuin haasteesta. Vähän jännitti, osaisinko valmistaa sipulin juuri täydelliseksi, Pekka Terävän suun mukaiseksi...Mutta ilmoittauduin vapaaehtoisena keikalle.

Yksityiskodissa pidettävän tilaisuuden emäntä soitti käytännön järjestelyistä, ja kysyi vinkkejä coctailtyyliseksi alkupalaksi, jälkiruoaksi ja yöpalaksi. Kerrankin ruokablogistani oli käytännön hyötyä; ehdotin tutustumista JUHLASTA JUHLAAN resepteihin ja ruokakuviin. Blogi on kuin katalogi, mistä oli helppo poimia ruokia "ostoskoriin". Sovimme, että tulisinkin jo juhlia edeltävänä päivänä esivalmistelemaan ruoat 24 ruokailijalle.

Misauspäivänä oli aikainen herätys, läksin matkaan jo klo 7.30 ja päivä venyi ja venyi...
Tyylikkäästi stailattu, olohuoneeseen integroitu korkeakiiltoinen baarikeittiö ei ollut helpoin mahdollinen työpiste suurien annosten valmistamiseen. Sain kuitenkin paljon aikaiseksi: 3 kg lihapullia, 48 mustikka-valkosuklaakuppikakkua, 2,5 kg perunasalaattia, 2,1 kg feta-yrttitytteisiä fillosikareita jogurttidippeineen, ja vielä 1 kg punasipulihilloketta. Eikä siinä vielä kaikki: ruokien valmistuksen jälkeen oli vuorossa  palaveri; kävimme emännän kanssa seuraavan päivän ohjelmaa läpi. Toimenkuvani laajeni sampanja- ja viinivastaavaksi... Selvisi myös että Pekka Terävä oli satuttanut jalkansa ja kätensä jalkapallopelissä, eikä voinutkaan tulla seuraavan päivän tilaisuuteen. Michelintähtiravintolasta tulisi kuitenkin joku mestarikokki hoitamaan á la carte annoksen; villisian liekityksen. Vasta klo 23.30 palasin kotiin nukkumaan, väsyneenä mutta ihan onnellisena.

"VILLISIKA LIEKEISSÄ"
Kokki-Karri oli hälyytetty keikalle mökiltä. Ammattilaisen ottein hän hoiti tehtävänsä ja voitti juhlavieraiden suosion gourmet annoksella. (Olin vähän kateellinen kun Karri pakkasi tavaransa ja tilasi taksin... minun työrupeama oli vasta alkamassa...eikä deadlinea ollut olemassakaan...)

Omat työtehtäväni paisuivat kuin pullataikina ja elivät tilanteen mukaan. Olin samanaikaisesti kokki, tarjoilija, tiskari, sommelier ja barista. Kello 00.30 minulle tilattiin (ja maksettiin) taksi, olin plokannut  pöydät, siivonnut sotkut, tiskannut astiavuoren, kuivannut kultareunaisen kahvikaluston, kiillottanut keittiön ja valmistanut yöpalan jääkaappiin. Klo 01.00 = 12 tunnin ja 45 minuutin urakan jälkeen pääsin takaisin kotiin, väsyneenä, enkä enää niin onnellisenakaan.

Tästä oppilastyöstä sain palkkioksi vain jumiutuneet niskat ja mustat silmänaluset. Ja vaikka vieraiden joukosta kyseltiin yhteystietojani, ei tämä keikkakokki kyllä ihan heti lähde uudelle kotikäynnille...eikä varsinkaan ilman selkeää, kirjallista sopimusta.

Jos sinulla olisi oma cateringfirma: mitä SINÄ veloittaisit tällaisesta keikasta?
➩Kaksi päivää, aktiivinen työaika ilman taukoja: 9.30-23.00 = 13,5 tuntia ja 14.00-00.30 = 10.5 tuntia.
Matkat mukaanlukien: 07.30 - 23.30 = 16 tuntia ja 12.15 - 01.00 = 12 tuntia 45 minuuttia.
➩Suunnittelupuhelut: 45 min. + 1 h 22 min.  = yhteensä 2 h 07 min.
➩Ruokailua ei kumpanakaan päivänä, omat eväät eivät olisi mahtuneet jääkaappiin.
➩Matkakustannukset (arvolippu-aikuinen) meno-seutulippu molempina päivinä = 3.65€ x 2 = yhteensä 7.30€

Laskisitko matkat veloitukseen? Hinnoittelisitko keikan urakkana vai tuntien mukaan? Laskuttaisitko puhelinkonsultoinnista? Montako työntekijää tarvittaisiin hoitamaan näin mittava keikka?


♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨

PUNASIPULIHILLOKE
10-12 hlö:lle

500 g punasipulia
4 dl punaviiniä
1 dl hillosokeria
2 kpl tähtianista
2 laakerinlehteä
hieman tuoretta timjamia
öljyä
sherryviinietikkaa (2 keskikokoista sipulia kohti 1/2 dl)

Kuori ja viipaloi sipuli, kuullota tilkassa öljyä timjaminlehtien kanssa. Lisää punaviini ja keitä kasaan, kunnes sos tiivistyy. Lisää muut mausteet ja lopuksi hillosokeri. Anna kiehua minuutti (tai kaksi), nosta kattila hellalta ja anna tekeytyä. (Hillosokerin pektiini alkaa vaikuttaa kun seos jäähtyy, ja lakkaa toimimasta vasta seuraavana päivänä. Säilytä hilloke yön yli jääkaapissa, tarjoa huoneenlämpöisenä.)

♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨

"CASE CLOSED" - JATKO-OSA/MYÖHEMMIN LISÄTTYÄ:

Reilu viikko keikan jälkeen postiluukusta tipahti 95€:n lahjakortti ESPOON (!!!) kaupunginteatteriin, sekä 2 x 5€:n seteliä, ja klemmarilla kiinnitetty lappu "bussiliput 15.8. + 16.8." Tällä kertaa hyvä lähti kiertoon ja lahjoitin lahjakortin eteenpäin, mutta bussirahat otin omaan käyttöön. Ja bussimatkoihinhan meni 7.30€, joten jäin siis 2.70€ plussalle! Paras laskentaopin tunti, ikinä.
Heh heh ja heissulivei !


♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨

 JA vielä, "sokerina pohjalla"; Helsingin Sanomien kolumnistin, Alf Rehnin, osuva kirjoitus
"HÄRSKI PÄRJÄÄ NÖYRÄÄ PAREMMIN"

♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨ ♨

10 kommenttia:

 1. Ei sitten ollutkaan niiiiin hyvä keikka......😢

  VastaaPoista
 2. Törkeetä hyväksikäyttöä, mutta mikä ei tapa, se vaan vahvistaa!
  Häntä pystyyn ja etiäpäin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  t:Henni

  VastaaPoista
 3. Hei Minna,
  kyllä ehdottomasti keikkoihin lasketaan matkat mukaan, matkakulut sekä matkaan käytetty aika. Keikkahan saattaa olla kokonaan toisella paikkakunnalla. 2-3 kaveria tarvittaisiin kuvailemaasi työhön, jotta päivät pysyisivät kohtuuden rajoissa.

  VastaaPoista
 4. No huh huh. Vain siivekäs supernainen voi selvitä tuosta, siksi ehkä juuri sinut valittiin hoitamaan hommat. Moni ei lähtisi vaikka maksettaisiin mittavat korvaukset, sen verran ympäripyöreiltä nuo työpäivät ilman taukoja ja ruokaa kuulostavat.

  Nyt hemmottele itseäsi ja lepää, you're worth it !

  VastaaPoista
 5. Unohdin mainita edellisessä kommentissani että juhlasta juhlaan blogisi on upea! kauniita kuvia ja selkeitä ohjeita ja kylkiäisenä vielä mietelausekin. Kiitos hyvistä lukuhetkistä. :)

  VastaaPoista
 6. SIivouspalveluyrittäjä olisi laskuttanut noista työtunneista (vuorokaudenajat, yli- ja yötyökorvaukset huomioiden) noin 1800 euroa ja villi veikkaus vastaavista tunneista lakiasiaintoimiston laskuksi voisi olla vähintään kolminkertainen eli reippasti yli viisi tonnia. Cateringfirman lasku lienee lähempänä siivousfirman laskua, mutta hinta pompsahtaa ylöspäin kokin kuuluisuuskertoimen mukaan.

  VastaaPoista
 7. Olipa melkoinen päivä!! Vain sinun kaltaisesi tehopakkaus seliviää moisesta! :)

  VastaaPoista
 8. Hei hyvää päivää!
  Olethan ilmoittanut koulullesi tapauksesta, että laittavat kyseisen toimeksiantajan mustalle listalle?

  VastaaPoista
 9. Juu, sellanen keikka! Jokainen arpa ei voi voittaa...vai miten se nyt menikään...kiitos kaikille myötäelämisestä, pysykää linjoilla. Nyt kohdistetaan energia jo uuteen ja jännittävään haasteeseen; työharjoittelu JAPANISSA lähestyy!!!! Ja mutrusuu kääntyy väkisinkin hymyyn! :D

  VastaaPoista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !