tiistai 30. syyskuuta 2014

"SAMANA PÄIVÄNÄ: MAANJÄRISTYS, TAIFUUNI JA TULIPALO!"


Kun täällä viikoittain järisee maa ja viereisen paloaseman piipaa-autot muistuttavat muistakin vaaroista päivittäin, päätin ottaa härkää sarvista ja opetella selviytymään. Honjon paloaseman yhteyteen perustettu "life safety learning center" järjestää ilmaisia puolen päivän mittaisia kursseja. Tämä oli hyödyllisin puolipäivänen, pitkiin aikoihin.


Ensin koettiin miltä 7.1 richterin maanjäristys tuntuisi ja harjoiteltiin oikeaa toimintakaavaa; "heti matalaksi, suojaa pää, ja kun tärinä loppuu, katkaise kaasu/sähkö ja avaa ovi". Simulaattoriharjoituksen jälkeen arvioitiin, kauanko järistys kesti...ajantajusta ei ollut jytinässä mitään käsitystä; 20 sekunnin tärinä tuntui 3 minuutilta.


Jokaisella pitää olla kotona kolmen päivä vesivarastot (1 litra/päivä/hlö) ja myös kuivamuonaa kolmeksi päiväksi.


Yleisin tulipalon lähde kotona on sähköpistoke. (Minun kotonani ei tämän koulutuksen jälkeen jää mitään lataukseen, ellen ole itse paikalla, langattoman wifin reitttimenkin irrotan uloslähtiessä seinästä).


Jos tulipalo kuitenkin syttyy, huudetaan ensin KASAI (ei englanniksi FIRE, vaan KASAIIIII), napataan sammutin, irrotetaan sokka, tähdätään letkulla tuleen ja painetaan 5 kg painoisen pullon kahvasta.


Jos paloa ei saada sammutettua, on poistuttava paikalta varauloskäyntimerkkejä seuraten. Itse ei kannata ideoida poistumisreittiä, sillä palo-ovet sulkeutuvat ja voit jäädä ideoinesi auttamattomasti jumiin. Kun seuraa merkkejä, löytää palokuntakin pelastettavat oikeasta paikasta. Savu nousee ylös, siksi savusukellusharjoituksessa ryömittiin lattianrajassa.


Sitten oli vuorossa elämäni ensimmäinen taifuuni. Vesi oli kylmää ja sitä tuli joka puolelta. Kaikki energia meni kaiteessa roikkumiseen, eikä metriä kauemmaksi nähnyt mitään.

Onneksi ulkona paistaa aurinko, eikä uusia taitoja ole tarvinnut ottaa vielä käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !