maanantai 12. toukokuuta 2014

OMENASTRUUDELI



APFELSTRUDEL, OMANASTRUUDELI

taikina:
300 g vehnäjauhoja+ ylimääräistä leivinliinan jauhottamiseen
30 g öljyä
3 g suolaa
180 g haaleaa vettä

täyte:
1 kg omenia
200 g sokeria
30 g kanelia
100 g korppujauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 rkl konjakkia
(rusinoita)

kasaukseen:
150 g voisulaa

Mittaa pohja-aineet monitoimikoneen taikinakulhoon, vaivaa hitaasti taikinakoukulla 10 minuuttia, (kunnes saat venyvän sitkon). Pyöritä taikina hellävaraisesti palloksi ja kääri tuorekelmuun. Anna levätä jääkaapissa 5 tuntia tai mielellään yön yli.

Kuori omenat, halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa puolikas omena vielä kerran pituuttaan halki ja viipaloi ohuiksi. Sekoita omenaviipaleet sokerin, kanelin, korppujauhojen ja konjakin kanssa, anna maustua.

Ota taikina kylmiöstä, varaa käden ulottuville työvälineet: pullasuti, leivinalustan peittävä puuvillaliina (esim. puhdas esiliina), suuri kaulin, ja runsaasti tilaa.

Jauhota leivinalusta, ota taikina kelmusta, nosta leivinalustalle ja ripottele vehnäjauhoja päälle. Kauli taikina kuten pizza, älä käytä voimaa, vaan pelkästään kaulimen omaa painoa. Kun taikina on melkein perhepizzan kokoinen, nosta kaulin sivuun ja nosta taikina kämmenselän puolella ilmaan. Venytä taikinaa käsillä isommaksi, kunnes se on melkein läpinäkyvä.

Ripottele jauhoja ison liinan päälle ja nosta taikina liinalle. Voitele taikinasta 1/3, puristele omenoista neste pois ja laitaomenat voidellun osan päälle leveäksi vanaksi, jätä reunaan tyhjää. (Ensin voidellaan vain 1/3, etteivät housunlahkeett ja esiliina töhriinny voisulaan kumarrellessa taikinan yli.) Voitele loputkin taikinalevystä, Kääri taikina liinan avulla rullaksi, nosta struudeli uunipellille ja voitele pinta.

Paista 175℃ uunissa 35 minuuttia (kotiuunissa 210℃). Anna jäähtyä vähän ja tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.




2 kommenttia:

  1. Noniin, tätä nyt sitten joulupöytään jälkiruuaksi ;) eiköhän tämä viellä itselläkin koulussa edessä. Tuli muuten viimeviikolta tutun näkönen kaveri meille töihin extraamaan, Keke nimeltään ja ilm teijän luokalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pekka, juu, Keke on luokkakaveri, paljon <3-terkkuja!!!!!
      Hyvää Uutta Vuotta ja muista nauttia opiskelusta joka päivä (jopa niistä laskentaopin tunneistakin), aika menee koulussa ihan liian nopeasti! :D

      Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !