maanantai 6. lokakuuta 2014

"MONT BLANC KOULU"


BOUL' MICH  on japanilainen FAZER ja Mr. Kikujuro Yoshida on Boul' Michin mestarileipuri sekä  pääjohtaja. Japanin sesonkikeskeisessä ruokavuodessa eletään nyt syksyä ja on kastanjoiden aika. Varmaankin juuri siksi ranskalainen Mont Blanc-leivos on kahviloiden tämänhetkinen "bestselleri".

Pääsin mestarin valmennukseen Nakazavan meijerin opetuskeittiöllä. Itse leivonnainen ei minua kiinnostanut läheskään niin paljon kuin Pariisissa koulunsa käynyt leipurikonkari ja studiokeittiön opetustapahtuma. Maailmallahan nimekkäät kokit opettavat harrastelijoita varta vasten demokeittiöiksi rakennetuissa studioissa. Monilla tavarataloilla on demostudiot...vähän samaan tyyliin kuin meillä tuote-esittelijät tarjoilevat pieniä maistiaisia ruokamarketeissa, tai julkkiskokkien tai Stockmannin Herkun omien kokkien demoesitykset. Mutta maailmalla asiakkaiden huomiota ei tarvitse kalastella, vaan asiakas itse ilmoittautuu kurssille ja jopa maksaa esityksestä. Ja tapahtuma järjestetään sitä varten räätälöidyssä keittiössä.


Mont Blanc, makea lumihuippuinen vuori kätkee sisäänsä kermavaahtoa, kastanjatahnaa, rommia ja marenkia, leivos tarjoillaan vaniljakastikkeen kanssa.


Rommin aromi leikkaa liian makeuden, ja rakenteeltaan Mont Blanc on mukava sekoitus pehmeitä + rapeita osia.


Minä sain suomenkielellä höystetyn reseptin... muuten opetus tapahtui japaniksi, muttei juonessapysyminen tuottanut mitään ongelmia. Arvoituksellinen ohjekin oli helppo... Toiset kirjoittivat "kynät sauhuten" muistiinpanoja marenkipohjasta... Minä myhäilin tyytyväisenä; ensimmäistä kertaa kokkikoulutuksesta oli käytännön hyötyä; sveitsiläinen marenki, (vesihaudekypsennyksineen), oli ihan "tuttua kauraa".


Kikujiro-san on kirjoittanut Eurooppaan suuntautuneista ruokamatkoistaan kirjankin.


Suomen kohdalta löytyy kertomukset napapiirin porofarmista, Fazerin konditoriasta ja Rovaniemen joulupukinpajasta. Sain, iloiseksi yllätyksekseni, signeeratun kirjan muistoksi.


Kiitos hienosta päivästä;  "Japanin haltijakummi"-san, "suuri mestari"-san, ja "apukokki"-san!


              "OTSUKARE SAMA DESUTA, YOROSIGU ONEGAISHIMAS!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !