tiistai 28. tammikuuta 2014

SIERRA MIJAS JA SULOINEN SUNNUNTAI


Paiklliset perinneherkut kuuluvat vapaapäivien ruokalistalle; aamupalaksi padassa tirisevät churrot, paksu kaakao ja päivälliseksi Ines Rosales-piknik sierra Mijaksen raikkaassa vuoristoilmassa. Jos viikot kuluvatkin nopeasti, hurahtaa viikonloppu ohi hyper-rapido-vauhdilla, kuin vuoren rinteessä loikkivat ketterät kauriit (tai vuohet tai peurat, vaimitänenytmahtaaollakaan...)⤵


Señora Ines Rosales alkoi myydä vuonna 1910 kotitekoisia oliiviöljykeksejään Sevillan juna-asemalla. Suuren suosion saavuttaneet rapeat torta-leipäset työllistivät pian muitakin kylän naisia...leivonnaisia valmistetaan edelleen käsityönä, ilman eläinrasvoja, mutta kysyntää riittää ympäri Espanjan, ja kotileipomon sijasta keksit valmistuvat nykyisin suuressa tehtaassa. Andalucialaiset perinnekeksit tunnetaan nykyisin maan rajojen ulkopuolellakin ja ovat suosittuja Aasiasta Amerikkaan.




CHURROMESTARI valmistaa munkkitangot asikkaan tilauksesta, herkut ovatkin parhaimmillaan lämpiminä. Rapea munkki pyöritellään ensin sokerissa ja kastetaan vielä paksuun, kiisselimäiseen kaakaohon. NAMSKIS! (Hieman huolestuttaa Norwegianin ylipainomaksu, paluulennolla siis, enkä puhu matkalaukuista vaan omasta elopainostani...)


CHURROS, munkkitangot
2 1/2 dl vettä
100 g voita
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
öljyä uppopaistamiseen
sokeria (ja kanelia) pinnalle

Mittaa kattilaan vesi, voi ja suola ja kiehauta. Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen ja vatkaa muutama minuutti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila liedeltä.

Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi. Kaada munavaahto vähitellen lämpimän taikinan joukkoon, koko ajan vatkaten. Siirrä taikina pursotuspussiin tai muovipussiin.

Kuumenna öljy suuressa kattilassa, öljy on riittävän kuumaa kun siihen pudotettu taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa voimakkaasti kuplia.

Leikkaa pussin kulmaan 1,5 cm pala pois ja pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia ja kymmenen sentin mittaisia tankoja (tai tee kattilaan taikinasta spiraali). Varo ettei taikinapussi koske kuumaan öljyyn. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja leikkaa saksilla haluamasi pituisia paloja. Kääntele munkkitangot sokerissa. Tarjoa churrot kaakaon kanssa.

ESPANJALAINEN KAAKAO
75 g taloussuklaata
6 dl maitoa
2 rkl mazzenaa
sokeria oman maun mukaan

Mittaa siklaa ja puolet maidosta kattilaan, lämmitä kunnes suklaa sulaa. Sekoita kulhossa maissitärkkelysjauho ja loput maidosta. Kaada seos suklaamaidon sekaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Mausta kaakao sokerilla ja nauti churrojen kanssa.







2 kommenttia:

  1. Kyllä on mukava lukea näitä sinun "Fuge"-juttujasi, kun on kokenut monia samoja asioita. Nuo sinun kuvasi ovat kyllä niin mahtavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Kiitos Anonyymi, Fuge oli vaan niin yllättävän mukava kaupunki, sellainen hyvähenkinen ja aurinkoinen!

      Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !