torstai 27. helmikuuta 2014

"RYHMÄ RÄMÄ HIFISTELEE"

Jälleennäkemisen riemua ja mausteoppia, hienosäätöä ja herkuttelua, niistä on ensimmäinen kevätlukukauden kouluviikko tehty. Maanantaiaamu, opetuskeittiö no 6, kello yhdeksän, ryhmä-rämä-redu 6, keskiviikkona kaikkien aikojen pohjanoteeraus: aamu yhdeksältä paikalla enää 4!

Osa on vielä työharjoittelussa, osa sairaslomalla, jotkut keskeyttäneet ja toiset teillä tietämättömillä!!! Me loput annoimme friteerauskoneelle uuden elämän (sen, millä Mc Donald'sissakin uppopaistetaan ranskalaiset). Harjoittelimme perunaruusujen tekoa (niin ohuita perunasiivuja, että valo paistaa läpi, kuivaksi taputeltuina, terälehti kerrallaan rullattuina, ja narulla ruusunkukaksi sidottuna, rapeaksi uppopaistettuna) ja churrotehtailua (lievitti loistavasti koti-ikävääni Espanjaan!)

Mausteteema rakentui inkiväärin, kanelin, chilin, tähtianiksen ja korianterin varaan...testitiimin parhaimmistoa:

PORKKANANUUDELIT JA KORIANTERIPESTO
4 isoa porkkanaa
1/2 dl cashewpähkinöitä
3 rkl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
iso nippu tuoretta korianteria
2 valkosipulin kynttä
1/2 vihreä chili
1 limetin puristettu mehu
hienoa merisuolaa
pippuria
hyppysellinen juustokuminaa
Leikkaa porkkana spiraalileikkurilla nuudelin muotoon, tai kuorimaveitsellä tagliatellen muotoon. Laita tehosekoittimeen kaikki kastikkeen ainekset ja surauta soseeksi. Lisää vähän vettä tarvittaessa, maistele ja lisää pippuria ja suolaa tarpeen mukaan. Tarjoile kastike porkkanasuikaleiden kanssa.

INTIALAINEN KORMACURRY
1 rkl rypsiöljyä
400 g maustamattomia broilerinfileitä paloiteltuina
5 valkosipulin kynttä silputtuina
3 rkl currytahnaa
4 dkl kookosmaitoa
200 g kukkakaalia paloiteltuna
1 sipuli kuorittuna ja paloiteltuna
pinnalle: 1 dl paahdettuja mantelilastuja
Kuumenna öljy pannussa, lisää broilerinpalat, valkosipuli ja currytahna. Kypsennä sekoitellen muutaman minuutin ajan.

Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna. Lisää kukkakaalit ja spuli. Anna hautua muutaman minuutin ajan, tarkista maku.

Ripottele lopuksi kormacurryn pinnalle mantelilastuja. Tarjoa intialaista pikkelsiä, chutneyta, basmatiriisiä ja naanleipää.

MAROKKOLAINEN LITTEÄ LEIPÄ
50 g hiivaa
2 rkl vaaleaa siirappia
5 dl kädenlämpöistä vettä
12-13 dl vehnäjauhoja
2-3 tl suolaa
1 rkl juustokuminan siemeniä murskattuna
1 rkl unikon siemeniä murskattuna
jauhoja alustamiseen
liota hiiva, siirappi ja suola puoleen vesimäärään. Lisää siemenet ja jauhoja väitellen taikinaan alustaen. Lisää loput vedestä kun kaikki neste on sekoitteunut jauhoihin. Jatka alustamista kunnes saat löydän taikinan. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä n. 5 minuutin ajan. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. vaivaa kohonneesta taikinasta ilmt pois ja jaa se 10 pieneen palaan. Kaulu jokainen pala puolen sentin paksuiseksi levyksi. Paista kohottamatta 225℃ uunissa noin 4 minuuttia.

CHILIKAAKAO CHURROILLE
150 g 70% tummaa suklaata
1 l täysmaitoa
hyppysellinen chilijauhetta
1 1/2 dl tummaaa kaakaojauhetta
sokeria oman maun mukaan
Raasta tai rouhi suklaa kattilaan. Kuumenna maito ja kaada sitä pikkuhiljaa koko ajan sekoittelen suklaan päälle. Lisää chilijauhe ja kaakaojauhe (ja sokeri). Sekoita tasaiseksi. Tarjoa churrojen dippipastikkeena.


Tämä kouluunpaluuviikko oli samalla viimeinen viikko "OMAN" opettajamme kanssa. Ryhmä-rämähän kuvittelee, ettei "luokanvalvojalla" ole muita luokkia valvottavanaan, eikä edes opetettavanakaan, että olemme "ne ainoat". (Opettaja on tatuoinut vasempaan käteen tyttäriensä nimet...nyt odottelemmekin innokkaina, milloin ryhmä-rämän nimilista ilmestyy oikeaan käsivarteen...)


...noh, sitä ehkä saa odotella, mutta ainakin kaikkien nimet kaiverrettiin koemielessä koulun vanhaan veitseen, uudella, hammaslääkärin poran tapaisella kaiverruskoneella (open löytö Lidlistä, 20€!!!)


4 kommenttia:

  1. Upee paluu koulunpenkille ja aika komee ope teillä ;)

    VastaaPoista
  2. Upeat perunaruusut. Täytyykin varastaa idea ;)

    VastaaPoista
  3. Tosi hienoja perunaruusuja, ikinä en ole tuollaisia nähnyt ja minä olen kyllä aika monta perunaa mummo- ikään mennessä nähnyt! Onko välttämätöntä friteerata, voisiko kypsentää jotenkin muuten, kun pitäisi tuota rasvaa välttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei II, kiitos! Ei ole mitenkään pakko friteerata, voihan ne vaikkapa kypsentää uunissakin rapsakoiksi, voisin kuvitella, että kiertoilmauunia kannattaisi käyttää, mutta pinta tulisi kauniiksi, jos valelisit/harjaisit ruusut ensin voisulalla, tai öljyllä...öljyjähän on paljon ja varmasti löydät sinulle sopivan ja jopa terveysvaikutteisenkin öljyn...hyviä rasvoja ei tarvitse vältellä, niitä ihminen tarvitsee... :)

      Poista

KERRO, KYSY, TOIVO, KOMMENTOI !